Przepis | Strona główna | Kuchnia Arabska | Szakszuka na śniadanie
Szakszuka na śniadanie

Szakszuka na śniadanie

Szakszuka jest to danie z Bliskiego Wschodu i Afryki. Składa się z pomidorów, papryki i cebuli przyprawionych kuminem, w których gotuje się jajka na patelni. Jest to dobry pomysł na zdrowe śniadanie. Ciekawostką jest fakt, że w Izraelu polecana jest jako najlepsze danie na kaca. Prostsza nazwa to po prostu jajka gotowane w pomidorach. Przed podaniem można posypać ją kolendrą. Jest prosta w przygotowaniu, a danie to jest bardzo smaczne i efektowne. Szakszuka ma wiele odmian, może być podawana z kiełbasą, mięsem, rybą lub dodatkiem serów. Po arabsku słowo szakszuka oznacza “wielki bałagan”, co można odczuć na talerzu.

Szakszuka na śniadanie

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: ŚniadanieKuchnia: ArabskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

245

kcal

Szakszuka jest z Bliskiego Wschodu. Składa się z pomidorów, papryki i cebuli przyprawionych kuminem, w których gotuje się jajka na patelni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 6 6 pomidorów

  • 1 1 cebula

  • 4 ząbki 4 czosnku

  • 1 1 czerwona papryka

  • 1 1 papryczka chili

  • 4 4 jajka

  • 1/2 łyżeczki 1/2 kminu rzymskiego

  • 2 łyżeczki 2 cukru

  • 1/2 łyżeczki 1/2 słodkiej czerwonej papryki

  • 2 łyżki 2 oliwy

  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Na patelni należy rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
  • Do cebuli dodać paprykę pokrojoną w kostkę,drobno posiekany czosnek i chili.
  • Następnie należy sparzyć i obrać pomidory ze skórki, pokroić je na ćwiartki, wykroić szypułki a miąższ pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Gotować do momentu zredukowania sosu czyli ok. 6 min.
  • Dodać szczyptę soli, cukier, kmin oraz słodką paprykę. Gotować do uzyskania jednolitej masy.
  • Do całości wbić jajka, przykryć i gotować przez ok. 3 min. lub do czasu, aż białka jajek będą ścięte.
  • Najlepiej podawać ze świeżą bazylią i bagietką.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Szakszuka: Kulinarna Podróż po Orient Express

Szakszuka, to pyszne danie kuchni orientalnej, które zdobyło serca smakoszy na całym świecie. To połączenie aromatycznych przypraw, świeżych warzyw i jajek tworzy niezapomnianą symfonię smaków i kolorów. Chwila, gdy rozbijasz jajko na pikantnym sosie pomidorowym, to moment podróży kulinarnej do dalekich zakątków Bliskiego Wschodu. Czym jest szakszuka i co kryje w sobie ta kulinarna podróż?

Pochodzenie szakszuki sięga regionu Bliskiego Wschodu, zwłaszcza takich krajów jak Izrael, Palestyna, Liban czy Egipt. Nazwa dania pochodzi od arabskiego słowa “šaḥšūka”, co oznacza “mieszaninę”. To danie związane jest z tradycyjnymi recepturami kuchni żydowskiej, arabskiej i berberyjskiej.

Pierwsze wzmianki o szakszuce pochodzą z XIX wieku, a przez lata przekształciła się w wiele różnych wariantów, dostosowanych do regionalnych smaków i dostępnych składników. Dziś szakszuka jest cenionym daniem na całym świecie, a jej popularność stale rośnie.

Szakszuka to nie tylko danie, to podróż smakowa do odległych kulinarnych krain Bliskiego Wschodu. Jego pikantny sos pomidorowy, soczyste warzywa i delikatne jajka to symfonia smaków i barw, która łączy w sobie tradycję, historię i współczesność. Czy gotowanie szakszuki stanie się Twoją własną kulinarną podróżą?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*