Śniadaniowe kokilki z jajkiem, serem i szynką

Śniadaniowe kokilki z jajkiem, serem i szynką

Zdaję sobie sprawę, że w środku tygodnia wśród zgiełku i codziennych obowiązków, ciężko wygospodarować czas na tak wykwintne śniadanie. Zwykle jest to szybka kanapka, albo jogurt z drożdżówką.

W czasie weekendu, kiedy czasu zwykle jest nieco więcej, zachęcam do przyrządzenia śniadania na ciepło. Kokilki wypełnione szklistą smażoną cebulką, chrupiące kawałki chudego boczku, ciągnący się ser i oczywiście jajka z półpłynnym żółtkiem w roli głównej. Śniadanie mistrzów zadowoli każdego.

Śniadaniowe kokilki z jajkiem, serem i szynką

5.0 z 21 głosów
Autor: Pawel Clad Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

270

kcal

Śniadaniowe kokilki wypełnione jajkiem, chrupiącą szynką i mozzarellą. Śniadanie na ciepło z piekarnika. Ciągnący się ser i półpłynne żółtko.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 jajka od szczęśliwych kur

  • 4 łyżeczki kwaśnej śmietany 12 %

  • 1 cebula

  • 10 g sera żółtego mozzarella grubo tartego

  • 8 plastrów boczku rolowanego

  • odrobina masła

  • 2 kromki białego pieczywa z odkrojoną skórką

  • garść posiekanego szczypiorku

  • sól i zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Cebulkę poszatkuj i zeszklij na patelni skropionej odrobiną oleju. Po chwili na patelni ułóż plastry rolowanego boczku i pozwól im lekko się podsmażyć.
  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Przygotuj 4 żaroodporne kokilki i każdą z nich wysmaruj w środku odrobiną masła (zarówno spód jak i ścianki).
  • Do kokilek nałóż po łyżeczce kwaśnej śmietany. Następnie połóż na dnie kawałek białego pieczywa bez skórki. Na wierzch wyłóż smażoną cebulkę, plastry podsmażonego boczku.
  • Do każdej foremki wbij jajko i posyp sporą ilością tartej mozzarelli. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Udekoruj świeżo posiekanym szczypiorkiem.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut, zapiecz najlepiej w temperaturze 200 stopni. Białko powinno się ściąć, a żółto mieć półpłynną formę. Podając śniadanie uważaj na ewentualne poparzenia, gdyż kokilki będą bardzo gorące.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

2 komentarze

  1. o wiele lepsze niż jajecznica

  2. Jeden z najlepszych pomysłów na śniadanie ‚na ciepło’

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*