Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Sos szpinakowy zabielony śmietanką
Sos szpinakowy zabielony śmietanką

Sos szpinakowy zabielony śmietanką

Kiedyś będąc dzieckiem nie znosiłam szpinaku. Do tej pory przypominam sobie skrawki sytuacji, kiedy mama karmiła mnie na siłę szpinakiem, bo przecież jest taki zdrowy. Myślę że w dużej mierze uraz do szpinaku był związany z tym że musiałam go jeść pod przymusem. Zielona, nieapetycznie prezentująca się papka pozostała moją zmorą na długie lata. Kiedyś miałam okazję spróbować makaronu ze szpinakiem w zupełnie innych okolicznościach, miałam wtedy około 25 lat. Miałam duże opory, ale udało się pokonać barierę i przełamać się. Wtedy szpinak mi zasmakował i tak zaczęłam nawet sama przyrządzać go od czasu do czasu. Teraz mogę śmiało stwierdzić że lubię szpinak, pod warunkiem że jest smacznie doprawiony i odpowiednio przygotowany. Obiecałam też sobie że swojej córce nigdy nie będę wpychać niczego siłą, będę jej proponować wiele razy, natomiast nie będę Jej zmuszać. Widzę że zmuszanie dziecka do czegoś prowadzi najczęściej odwrotny skutek.

Uniwersalny sos szpinakowy przepis BLW

Uniwersalny sos szpinakowy przepis BLW

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SosKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcji
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

70

kcal

Uniwersalny, kremowy sos czosnkowy z mrożonego szpinaku. Pyszny dodatek do makaronów, ryżu lub do polania ziemniaków i klusek.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 1 czerwona cebula

  • 3 3 małe ząbki czosnku

  • 450 g 450 mrożonego szpinaku, rozdrobnionego

  • 3/4 łyżeczki 3/4 mielonej gałki muszkatołowej

  • szczypta łagodnego pieprzu

  • 200 g 200 śmietanki kremówki 30 lub 36%

  • 1 łyżka 1 oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:

  • Cebulę poszatkuj drobno, czosnek pokrój w cienkie plasterki. Zeszklij je razem na patelni z odrobiną oleju rzepakowego.
  • Dodaj całe opakowanie mrożonego szpinaku (mrożony szpinak musisz najpierw rozmrozić, wystarczy całe nieotwarte opakowanie włożyć na chwilę do ciepłej wody). Szpinak duś 7-10 minut, aż zmięknie.
  • Na koniec dodaj mieloną gałkę muszkatołową, pieprz i śmietankę. Jeśli użyjesz śmietanki 30 % sos będzie rzadszy, jeśli dodać 36% wyjdzie nieco gęstszy. Wszystko razem podgrzewaj jeszcze chwilę.

Uwagi:

  • Porcje przeznaczone dla dorosłych można dodatkowo posolić na talerzu, jeśli chodzi o dietę niemowląt i małych dzieci, unikamy soli jak tylko się da.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*