Tradycyjny rosół z bukietem warzyw i pomidorem

Tradycyjny rosół z bukietem warzyw i pomidorem

Rosół jest podstawą kuchni oraz początkiem kulinarnej podróży każdego kucharza. Tradycyjny rosół jest banalnie prosty w przyrządzeniu i nie wymaga skomplikowanej wiedzy gastronomicznej. Nawet ktoś kto nie ma najmniejszego pojęcia o gotowaniu, powinien poradzić sobie z wyzwaniem ugotowania rosołu.

Jednocześnie mimo że nazwa rosół jest tylko jedna, można ugotować go na co najmniej milion różnych sposobów. Każdy rosół ugotowany przez inną osobę, jest wyjątkowy i niepowtarzalny – jak linie papilarne osoby która go stworzyła.

Rosół jest zupą najpopularniejszą na niedzielny obiad, odpowiednią także na każdy inny dzień tygodnia. Jest również głównym daniem podczas przyjęcia weselnego, daniem którego każdy się spodziewa ale też każdy gość weselny wyczekuje ze zniecierpliwieniem.

Rosół jest lekarstwem ratującym życie przy przeziębieniu i chorobie – i to nie ma nic wspólnego z faktem że kurczaki są nafaszerowane antybiotykami. Jednocześnie rosołkowa jest podstawą wielu innych zup: pomidorowej, jarzynowej oraz wszelkich zup typu krem.

Podsumowując: przepis na rosół trzeba znać i warto znać.

Tradycyjny rosół z bukietem warzyw i pomidorem

Tradycyjny rosół z bukietem warzyw i pomidorem

5.0 z 13 głosów
Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

2

godz. 
Kalorie

260

kcal

Aromatyczny rosół na bazie różnorodnych warzyw i mięsa. Tradycyjny i jednocześnie wyjątkowy za sprawą tajemniczego pomidora ze skórką.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • 1 kawałek selera

  • 1 cebula żółta

  • por (kawałek około 10 cm)

  • 1 natka pietruszki

  • 1 pomidor malinowy (opcjonalnie, można pominąć)*

  • 2 skrzydełka z kurczaka

  • 70 g kawałek mięsa wołowego typu szponder

  • 1 kostka rosołowa

  • 4 kulki ziela angielskiego

  • 2 listki laurowe

  • pieprz i sól

  • 2 litry wody

  • makaron typu nitki, lane ciasto lub ziemniaki (wedle uznania)


Sposób przygotowania:

  • Do garnka włożyć mięso: skrzydełka z kurczaka i mięso wołowe (mogą być zamrożone). Zalać zimną wodą. Dodać ziele angielskie i liście laurowe.
  • Gotujemy najpierw samo mięso, bez dodatku warzyw ani soli, pod przykryciem. Proces powinien trwać około 30 minut. Należy pamiętać że od momentu zagotowania, rosół gotujemy na niewielkim gazie – nie powinien mocno wrzeć. W międzyczasie obieramy warzywa, natomiast pomidor zostawiamy w skórce! Marchewkę, korzeń pietruszki i seler pokroić na plasterki.
  • Po tym czasie należy zajrzeć do garnka: łyżką wyjąć powstałe tzn. szumowiny, można też dolać wrzątku jeśli zbyt duża ilość wody wyparowała podczas gotowania.
  • W następnym kroku wrzucić do garnka wszystkie warzywa, całego pomidora wraz ze skórką oraz kostkę rosołową. Gotować około 1 – 1,5 godziny. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać wedle uznania: z makaronem typu nitki, lanym ciastem lub ziemniakami.

Uwagi:

  • *Pomidor malinowy w rosole? Jak najbardziej! Poza podstawowymi warzywami warto spróbować ugotować rosół, dodając całego pomidora w skórce. Dzięki temu nasz rosół będzie klarowny, obecność pomidora zapewni mu apetycznie wyglądający odcień.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

3 komentarze

  1. Ciekawa sprawa z tym pomidorem. Właśnie gotuję rosół, dodałem pomidora pierwszy raz w życiu. Jak się nie uda to najwyższej będzie od razu pomidorowa. I to taka na wypasie. 😁

  2. Rosołkowa

    Muszę spróbować z tym pomidorem bo strasznie mnie to zaintrygowało

  3. Nigdy nie próbowałem z pomidorem, ale od teraz zawsze już pomidorek do rosołu

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*