5 produktów, które należy spożywać w czasie upałów

5 produktów, które należy spożywać w czasie upałów

Jeśli fala upałów oznacza ryzyko odwodnienia, utraty apetytu i zmęczenia, możesz łatwo zwalczyć jej skutki. Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest oczywiście regularne picie! 1,5 do 2 litrów wody dziennie to dobra średnia. Jednocześnie należy wybierać pokarmy bogate w wodę i sole mineralne, aby zrekompensować te eliminowane przez pot. Idealnie byłoby, gdyby były one również lekkostrawne.

5 produktów, które należy spożywać w czasie upałów

Dlaczego miałyby być lekkostrawne? Po prostu im trudniejsze jest trawienie, tym więcej energii zużywa i wyczerpuje Twój organizm! Aby Ci pomóc, oto 5 najlepszych produktów, które powinieneś umieścić na swoim talerzu w razie upałów.

Jedz sałatki, kiedy jest gorąco!

Jeśli chodzi o warzywa, zielona sałata jest jednym z Twoich najlepszych sprzymierzeńców podczas fali upałów. Rzeczywiście, jest lekkostrawna, a jednocześnie bardzo bogata w wodę. Nawet jeśli zawartość ta może się nieznacznie różnić w zależności od odmiany, to w przypadku większości z nich, takich jak np. sałata, jest ona bliska 95%. Najlepszy sposób, aby pozostać nawodnionym! Kolejny dobry punkt: sałata dostarcza również wielu pierwiastków śladowych i minerałów, w tym potas, który jest niezbędny do skurczu mięśni i pracy serca i wapń, niezbędny dla mocnych kości i zębów.

Pomidor, super nawilżający.

Składający się w 94% z wody pomidor jest również jednym z podstawowych produktów spożywczych podczas upałów! Niezależnie od tego, czy jest podawana jako sałatka, zimna zupa czy sok jako przystawka, zawiera wiele interesujących składników odżywczych. W szczególności jest to dobre źródło:

  • witaminy C, przydatna m.in. dla układu odpornościowego;
  • witaminy z grupy B, takie jak słynna witamina B9 (kwas foliowy), która jest niezbędna dla rozwoju płodu.
  • pomidory zawierają również likopen, przeciwutleniacz, który pomaga skórze lepiej znosić promienie UV.

Nie pozwól jednak, aby to powstrzymało cię przed nakładaniem kremu z filtrem za każdym razem, gdy jesteś wystawiony na działanie słońca, aby zapobiec poparzeniom słonecznym i rakowi skóry! W rzeczywistości samo spożycie likopenu nie jest w stanie zapewnić ci ochrony. Potraktuj to tylko jako “doładowanie”.

Arbuz – kolejny sprzymierzeniec podczas fali upałów.

Arbuz, symboliczny owoc lata, składa się w prawie 90% z wody. Podobnie jak pomidor, zawiera likopen, a także dużą ilość minerałów i witamin, w tym:

  • potas;
  • witamina A, dobra dla wzroku i układu odpornościowego;
  • witamina B6, która jest szczególnie przydatna w walce ze zmęczeniem.

Dodatkowa wskazówka: jeśli arbuz jest pyszny sam w sobie, pomyśl o wykorzystaniu go w smoothie lub granicie, aby ugasić pragnienie. Zaproś go również do swoich sałatek owocowych!

Powiedz “tak” letnim cytrusom.

Dzięki zawartości wody bliskiej 90% grejpfrut i cytryna również pomogą Ci w walce z odwodnieniem. Nie wspominając o ich doskonałym składzie odżywczym i korzyściach zdrowotnych! Szczególnie bogate w witaminę C i różne przeciwutleniacze, pomogą Ci wzmocnić system odpornościowy i zachować piękną skórę.

Daj się więc skusić na cytrusową sałatkę podczas upałów lub na pyszną domową lemoniadę. Bez cukru, jeśli to możliwe! Ale jeśli naprawdę nie możesz znieść kwasowości, możesz dodać odrobinę miodu: bogaty w interesujące składniki odżywcze, jest znacznie zdrowszy niż biały cukier.

Pomyśl również o rybach podczas upałów.

Dobrze jest jeść świeże owoce i warzywa w czasie upałów. Ale powinieneś również spożywać wystarczającą ilość białka. Pod tym względem ryby są dobrym wyborem, ponieważ większość gatunków jest lekkostrawna. Podczas gdy możesz zdecydować się na chude ryby, takie jak dorsz w folii, pomyśl o sardynkach i innych “tłustych” rybach ze względu na ich zdrową dla serca zawartość omega-3. Filet z dorsza smażony na patelni z masłem pietruszkowym jest tu doskonałym wyborem.

W związku z tym, chude białe mięso (np. drób bez skóry) jest również dobre do uzupełnienia białka w okresie letnim. Z drugiej strony, podczas fali upałów należy unikać czerwonego i tłustego mięsa, ponieważ jest ono zbyt ciężkostrawne!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*