Brzoskwinie pod migdałową kruszonką

Brzoskwinie pod migdałową kruszonką

Tak proste przepisy na desery i wypieki lubię najbardziej. Szybko, smacznie i przyjemnie. Soczyste brzoskwinie zapiekane pod migdałową kruszonką. Kultowy deser zwany crumble brzoskwiniowym. Owoce pod kruszonką smakują niemalże jak ciasto. Deser sprawdzi się wyśmienicie do popołudniowej kawy. Migdałowa kruszonka jest wprost przepyszna. Jeśli choć raz spróbujesz przepisu na kruszonkę z mielonymi migdałami, z pewnością nie wrócisz już do tradycyjnej kruszonki z samą mąką. Crumble możesz przygotować zarówno z brzoskwiniami jak i nektarynkami, warunkiem jest to by owoce były słodkie i dojrzałe. Nie ma konieczności obierania owoców ze skórki. Wypiek przepysznie smakuje na ciepło z dodatkiem gałki lodów, podobnie jak szarlotka z lodami. Skorzystaj z przepisu jeśli szukasz pomysłu na prosty i szybki deser.

Crumble brzoskwiniowe z migdałową kruszonką

Crumble brzoskwiniowe z migdałową kruszonką

5 z 1 głos
Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

3

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

220

kcal

Szybki deser do popołudniowej kawy. Brzoskwinie zapiekane pod migdałową kruszonką. Crumble brzoskwiniowe z migdałową posypką.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3 3 brzoskwinie lub nektaryny dojrzałe i słodkie

  • 25 g 25 roztopionego masła

  • 40 g 40 mielonych migdałów

  • szczypta cynamonu cejlońskiego

  • 25 g 25 cukru trzcinowego drobnego

  • 1 łyżka 1 mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  • Brzoskwinie lub nektarynki umyj, następnie odpestkuj i pokrój na mniejsze cząstki. Owoców nie obieraj ze skórki. Przełóż do niewielkiego naczynia żaroodpornego.Pieczone brzoskwinie
  • Masło rozpuść w mikrofali. Kiedy będzie już płynne dodaj mielone migdały, cynamon cejloński, drobny cukier trzcinowy i niewielką ilość mąki pszennej dla odpowiedniej konsystencji. Kruszonkę zagnieć dłonią, a następnie rozkrusz palcami jednocześnie posypując owoce.Brzoskwinie pod kruszonką
  • Brzoskwinie z kruszonką wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika do temperatury 180 stopni (grzanie góra dół, bez opcji termoobiegu), piecz przez 30 minut.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*