Przepis | Strona główna | Blog | Dynia i jej właściwości kulinarne
Dynia i jej właściwości kulinarne

Dynia i jej właściwości kulinarne

Żółty lub intensywnie pomarańczowy kolor dynia zawdzięcza dużej zawartości beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Wspiera ona organizm w walce z procesami starzenia się, gdyż wraz z zawartymi w dyni witaminami C i E należy do grupy antyoksydantów. W mózgu stres oksydacyjny jest powiązany ze spadkiem funkcji poznawczych i ewentualnym wystąpieniem choroby Alzheimera.

Dynia i jej właściwości kulinarne

W badaniach wykazano, że osoby z chorobą Alzheimera mają niski poziom beta-karotenu wraz z witaminami Ci E. Spożywanie beta-karotenu może pomóc chronić mózg przed demencją i zaburzeniami poznawczymi. Naukowcy z Harvard Medical School wykazali, że mężczyźni, którzy przyjmowali suplementy z dużą zawartością beta-karotenu, mieli lepszą pamięć i mniejszy spadek funkcji poznawczych niż ich rówieśnicy przyjmujący placebo.

Należy wiedzieć, że w przypadku karotenoidów, w tym beta-karotenu, obróbka cieplna i rozdrabnianie zwiększają ich stężenie. Dynia gotowana, pieczona czy smażona ma jeszcze silniejsze właściwości antyoksydacyjne. Przygotowując dynię do spożycia, nie pozbywajmy się pestek. W porównaniu z miąższem zawierają więcej substancji odżywczych wspierających pracę mózgu. To jedno z najbogatszych źródeł magnezu – około 70 gramów pestek (łuskanych) pokrywa dziennie zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Wiele badań wykazało, że magnez pomaga złagodzić niepokój i stres. Jednym ze sposobów przeciwdziałania stresowi przez magnez jest wiązanie i stymulacja receptorów dla GABA (kwasu gamma-aminomasłowego), który jest głównym neuroprzekaźnikiem hamującym w mózgu.

Ponadto pestki zawierają prekursor serotoniny – tryptofan. Serotonina to jeden z najistotniejszych neuroprzekaźników w mózgu, odgrywający ważną rolę między innymi w regulacji nastroju, apetytu i procesu zasypiania. Tryptofan jest przekształcalny w mózgu w serotoninę – im więcej serotoniny uwalnianej z komórek nerwowych, tym lepsze samopoczucie. W pestkach jest też dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie z rodziny omega), które są niezbędne do syntezy witaminy D, wspierają pracę mózgu i poprawiają funkcje poznawcze, takie jak pamięć i koncentracja. To także doskonałe źródło cynku, żelaza i miedzi, które mają kluczowe znaczenie dla sygnalizacji nerwowej. Ich niedobory są powiązane z wieloma schorzeniami neurologicznymi, w tym chorobami Alzheimera i Parkinsona.

Warto dodać, że pestki możemy wysuszyć w piekarniku i łuskane jeść jako przekąskę lub dodatek do płatków śniadaniowych, jogurtu, pieczywa. Dobrą alternatywą jest też olej z pestek dyni, którego możemy używać na przykład w dressingach do sałatek

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image