Gołąbki z mięsem mielonym w kapuście włoskiej

Gołąbki z mięsem mielonym w kapuście włoskiej

Gołąbki to tradycyjne danie naszej polskiej kuchni. Farsz z mięsa mielonego, ryżu oraz kaszy gryczanej zawinięty w liściu kapusty. Możliwość podsmażenia gołąbków tradycyjnie na patelni lub zapieczenia w piekarniku. Oba rozwiązania dają przepyszny efekt, ponadto przepis na gołąbki jest prosty. Pod warunkiem że użyjemy kapusty włoskiej, której pomarszczone liście łatwo się odrywa z od główki.

Gołąbki z mięsem mielonym w kapuście włoskiej

Gołąbki z mięsem mielonym w kapuście włoskiej

5.0 z 16 głosów
Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

20

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

110

kcal

Przepis na perfekcyjne polskie gołąbki zawijane w kapuście włoskiej. Dla urozmaicenia przepisu zawierają dodatek kaszy gryczanej.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 2 cebule

  • 2 woreczki ryżu

  • 1 woreczek kaszy gryczanej

  • Świeżo zmielony pieprz i sól

  • 1 średnia główka włoskiej kapusty

  • SOS POMIDOROWY
  • 1 puszka pomidorów

  • 300 ml bulionu lub rosołu

  • Pieprz i sól morska


Sposób przygotowania:

  • Farsz: Ryż oraz kaszę ugotować w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. W między czasie na patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać mielone mięso i usmażyć. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Do garnka wlać wrzątek i zanurzyć w nim kapustę włoską (górę i dół kapusty po 30 sekund). Następnie wyciąć głąb kapusty i porozdzielać poszczególne liście. Należy to zrobić delikatnie by nie uszkodzić, ani nie potargać liści.
  • Sos pomidorowy: Pomidory z puszki podsmażyć z rosołem do odparowania wody i zagęszczenia. Doprawić do smaku. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszając doprowadzamy do wrzenia.
  • Farsz układać na liściach kapusty włoskiej i zawinąć.
    Jeśli zamierzamy upiec gołąbki w piekarniku, układamy je w naczyniu żaroodpornym i zalewamy pomidorowym sosem. Pieczemy przez 30 minut w 190 stopniach.
    Jeśli chcemy gołąbki smażone, układamy je na rozgrzanej patelni i smażymy na oleju do przyrumienienia kapusty. W tym przypadku dopiero przed samym podaniem polewamy sosem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*