Blogi kulinarne cieszą się niezwykłą popularnością w Polsce. Polacy coraz chętniej eksperymentują w kuchni i próbują coraz to innych smaków. Nie boimy się eksperymentować w kuchni i próbować nowości. Dlatego też blog kulinarny ProstePesto stał się tak popularny i posiada wielką liczbę wiernych fanów.
Przedstawiamy krótką charakterystykę przepisów, które w ostatnim czasie cieszyły się największą popularnością pod względem wyszukiwań i odwiedzin. Sprawdź jakie przepisy są obecnie na topie i koniecznie wypróbuj je w swojej kuchni.
Przepis na ciasto na pizzę
Tradycyjnie już najpopularniejszym przepisem w serwisie kulinarnym ProstePesto jest przepis na ciasto na pizzę. Nie będziemy tu skromni mamy idealny i zawsze wychodzący przepis na cienkie ciasto na pizzę włoską.
Polacy kochają pizzę. Jesteśmy jednak przekorni i swoje składniki na wierzch pizzy wybieramy według własnych upodobań a nie przepisów. Jednak ciasto musi być idealne. Dlatego też nasi czytelnicy sięgają po nasz sprawdzony przepis na ciasto na pizzę.
Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze
Ciasto na pizzę to fundament każdej pizzy. Sprawdzony, szybki, prosty i pyszny przepis na cienkie ciasto na pizzę włoską jak z pizzerii.
Przepis na tradycyjny rosół
Rosół to król polskich niedzielnych obiadów. Jednak czy wiecie o tym, że w książkach kucharskich można znaleźć ponad 260 przepisów na rosół drobiowy? Tak, to nie żart, rosół z kury można przygotować na 260 różnych sposobów. Przepisy różnią się składnikami, kolejnością wrzucania do garnka, czasem gotowania.
Każda gospodyni domowa wie, że rosół rosołowi nie równy i ile kucharzy tyle różnych rosołów. Dlatego nie warto zamykać się we własnym schemacie, tylko próbować nowych przepisów. Jednym z najpopularniejszych jest przepis na rosół w naszym blogu jest ten pomysłu Magdy Gessler czyli z dodatkiem pomidora. Dzięki pomidorowi ma nieziemski kolor, delikatny smak i piękny zapach. Wypróbujcie nasz przepis na rosół!
Tradycyjny rosół z bukietem warzyw i pomidorem
Aromatyczny rosół na bazie różnorodnych warzyw i mięsa. Tradycyjny i jednocześnie wyjątkowy za sprawą tajemniczego pomidora ze skórką.
Przepis na golonkę
Golonka ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Dla jednych jest tłustym mięsem, które nie chce przejść przez gardło a dla innych to kwintesencja smaku. Nieważne, do której grupy smakoszy golonki można cię zaliczyć, przynajmniej raz w życiu warto wypróbować nasz przepis na golonkę.
Golonka przygotowana w miodzie i piwie czyli golonka po bawarsku to jeden z najbardziej ulubionych przepisów mięsnych. Zarówno dla nas jak i naszych czytelników przepis na golonkę w piwie i miodzie to hit ostatnich tygodni.
Golonka pieczona w piwie i miodzie po bawarsku
Golonka pieczona w marynacie z piwa, miodu i musztardy. Kawał rozkosznie tłustego mięsa według bawarskiego przepisu.
Przepis na jajochlebki
Przepis na jajochlebki czyli tosty po francusku powstał częściowo na przekór a częściowo dla zabawy. Podczas rozmowy z żoną padła nazwa “jajochlebki” a żona nie wiedziała co to takiego. Używała innej nomenklatury nazywając je “tosty francuskie”. Sprawdziliśmy w wyszukiwarce i faktycznie, nie było wtedy czegoś takiego jak jajochlebki czy przepis na jajochlebki. A że nazwa jest niezwykle urokliwa i pamiętam ją z domu rodzinnego, nie mogłem powstrzymać się przed publikacją.
I stało się. Przepis na jajochlebki stał się jednym z najbardziej popularnych przepisów na naszym blogu kulinarnym. TO bardzo proste danie śniadaniowe – chleb opiekany w jajku. Nie ma w tym żadnej filozofii. Można podawać je same, z szynką, z pomidorem, z czym tylko masz ochotę. Wypróbuj koniecznie.
Jajochlebki. Tosty francuskie smażone w jajku
Tosty francuskie to smażone tosty maczane w rozbitym jajku. Chrupiące i rumiane smakują doskonale same lub z dodatkami. W wersji na słono lub na słodko.
Przepis na ciasto 3 Bit
I na samym końcu przyszedł czas na słodkości, których nie może zabraknąć na żadnym blogu kulinarnym. Jednym z najbardziej popularnych przepisów z kategorii ciasta i wypieki jest przepis na ciasto 3 Bit. Nazwa tego ciasta pochodzi od batonu 3 Bit, który swojego czasu cieszył się wyjątkową popularnością.
Jest to wyjątkowo pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach, słodkie aczkolwiek nie “mulące” ciasto bez pieczenia. Koniecznie wypróbuj przepis na ciasto 3 Bit jeśli tylko będziesz miała chwilę. Domownicy pokochają je. A co najważniejsze – przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Dodatkowo to ten rodzaj ciasta, które zawsze wychodzi.
Ciasto 3 BIT bez pieczenia z masą krówkową
3 Bit bez pieczenia, na spodzie z herbatników. Ciasto któremu nie da się oprzeć i skończyć na jednym kawałku. Pochłania bez reszty!
Przepis na okonomiyaki
Czas na trochę egzotyki i kuchnię japońską. Ostatnio niezwykłą popularnością cieszą się japońskie placki z kapusty pekińskiej czyli okonomiyaki. To swojego rodzaju czyściciel lodówki taki jak dla nas bigos, dla Węgrów gulasz czy dla Włochów pizza. Po prostu dodajemy do tego dania to co mamy pod ręką. Ale baza jest niezwykle ważna – dlatego też opublikowaliśmy przepis na okonomiyaki.
Okonomiyaki to niezwykle popularne w Japonii uliczne jedzenie, które można znaleźć w każdym miejscu. Przygotowywane także w japońskich domach i właśnie z takiego japońskiego domu pochodzi nasz przepis na okonomiyaki. Koniecznie wypróbuj i napisz co myślisz.
Japońskie specjały. Okonomiyaki – smaż co lubisz
Okonomiyaki to japoński czyściciel lodówki. Do jego wykorzystania użyjemy to co mamy pod ręką. Stąd też jego nazwa, która znaczy “smaż co lubisz”
Podsumowanie
Przedstawiliśmy wam, drodzy czytelnicy, najpopularniejsze ostatnio przepisy na naszym blogu kulinarnym. Wypróbujcie je wszystkie w swojej kuchni. Pamiętajcie, że z nami tylko proste i tylko sprawdzone przepisy. Każdy z nich wykonany we własnej kuchni z dokładnie odmierzanych składników ze stoperem w ręce, abyście mogli każdy przepis odtworzyć u siebie.