Przepis | Strona główna | Zupy | Kremowa zupa z kukurydzą i śmietanką kokosową
Kremowa zupa z kukurydzą ze śmietanką kokosową

Kremowa zupa z kukurydzą i śmietanką kokosową

Jeśli z dnia poprzedniego pozostał w garnku rosół, warto wykorzystać go do przyrządzenia zupy typu krem. Nie zawsze z resztki rosołu trzeba robić pomidorową.

Moją propozycją jest aksamitna zupa typu krem z kukurydzy. Zawartość zupy brzmi egzotycznie, jednak aromat jest niezwykle subtelny. Zupa jest sycąca i znika z garnka w błyskawicznym tempie.

Kremowa zupa z kukurydzą i śmietanką kokosową

Kremowa zupa z kukurydzą i śmietanką kokosową

5 od 13 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupyKuchnia: AzjatyckaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

130

kcal

Zupa o niezwykle aksamitnej konsystencji. Delikatna jak kokosowa śmietanka. Nuta słodyczy kukurydzy dodaje egzotycznego posmaku.

Składniki:

  • 1 litr gorącego rosołu

  • 600 g kukurydzy z puszki

  • 400 ml śmietanki kokosowej lub mleczka kokosowego

  • 2 ząbki czosnku BIO*

  • 2 łyżki masła

  • przyprawy: curry, imbir, kurkuma, chili

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Ząbki czosnku posiekać na cienkie plasterki i zeszklić na maśle w garnku. Delikatnie by ich nie przypalić, bo zgorzknieją.
  • Następnie do garnka z czosnkiem, wsypać odcedzoną kukurydzę z puszki. Dodać chochelkę rosołu oraz wszystkie powyższe przyprawy w ilości wedle uznania. Gotować 15 minut.
  • Wlać pozostałą część gorącego rosołu i całość gotować 10 minut.
  • Po tym czasie wlać mleczko kokosowe. Zmiksować dokładnie przy pomocy blendera.
  • Przecedzić całą zupę przez sitko. Jest to konieczne i nie można pominąć tego etapu. Przecedzenie pomoże nam pozbyć się resztek łupinek z nasion kukurydzy. Zupa nabierze aksamitnej i jednolitej konsystencji.

Uwagi:

  • *Bulion warzywny może być z dnia poprzedniego lub ugotowany na świeżo, na przykład z przepisu na rosół z pomidorem.
  • Zuza krem z kukurydzy najlepiej smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym lub podana z sajgonkami. Życzę smacznego.

3 komentarze

  1. egzotyczna i przepyszna. i do tego gładka jak aksamit po przepuszczeniu przez sitko

  2. Orientalna i delikatna, baaaardzo smaczna

  3. Podobną zupę jadłam kiedyś w jednej z Wrocławskich restauracji. Jednak ta okazała się o wiele smaczniejsza, bardzo delikatna w smaku.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*