Przepis | Strona główna | Blog | Kuchnia molekularna? Ciekawe spojrzenie na kulinaria
Kuchnia molekularna przepisy

Kuchnia molekularna? Ciekawe spojrzenie na kulinaria

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, technolodzy żywności wraz z szefami kuchni pracują nad tworzeniem nowych, zaskakujących dań. Chociaż tradycyjna, domowa kuchnia z pewnością zawsze będzie w cenie, to możliwość poznawania nowych smaków jest bardzo pożądana przez klientów. Istnieje również coraz większa świadomość konsumentów dotycząca sposobu żywienia. Tak właśnie powstała kuchnia molekularna, łącząca wiedzę z zakresu fizyki, chemii i gastronomii.

Kuchnia molekularna przepisy

Początki kuchni molekularnej

Kuchnia molekularna została zapoczątkowana w 1988 roku przez dwóch naukowców – francuskiego chemika Herve Thisa i węgierskiego fizyka Nocholasa Kurti. Pomysł ten miał zrodzić się z wielkiego zamiłowania do gotowania przez naukowców, którzy postanowili połączyć przyjemne z pożytecznym. Mając szeroką wiedzę z zakresu chemii i fizyki, tworzyli jadalne „dzieła sztuki”.

Metody stosowane w kuchni molekularnej

Główną metodą w kuchni molekularnej jest żelowanie. Stosowane są wyłącznie naturalne substancje żelujące, najczęściej pozyskiwane z alg. Przy ich zastosowaniu możliwe jest uzyskanie między innymi ciepłej galaretki. Popularną odmianą żelifikacji jest sferyfikacja, podczas której wytwarza się różnego rodzaju jadalne kulki. Najbardziej znanym przykładem produktu uzyskanym tą metodą jest fałszywy kawior. Smak tak uzyskanego kawioru może być przeróżny. Zasada metody polega na dodaniu do wywaru alginianu sodu i zanurzeniu go w roztworze chlorku wapnia.

Kolejną metodą jest zamrażanie ciekłym azotem. Wykorzystywana jest do produkcji różnego rodzaju deserów i ciepło-zimnych potraw. Nasze ulubione lody mogą być gotowe w zaledwie kilka sekund. Istotny jest fakt, że tego typu zamrażanie nie zmienia ani smaku, ani zapachu potrawy, nie obniża również wartości odżywczej.

Kolejny proces wykorzystywany w kuchni molekularnej – emulsyfikacja polega na zmianie płynu w krem przy użyciu lecytyny. Emulgator ten pozwala na uzyskanie nowej, atrakcyjnej i dotąd niespotykanej konsystencji wielu potraw.

Poprzez użycie specjalnego lasera, możliwe jest nawet wydobycie z potrawy jej smaku i przeniesienie go przez ultradźwięki na inne dania.

Metoda vakum, która polega na włożeniu przygotowywanego półproduktu do foliowego worka, odessaniu powietrza i gotowaniu go w dość niskiej temperaturze w stosunkowo długim czasie. Metoda ta pozwala na uzyskanie lekkostrawnych, z dodatkiem małej ilości tłuszczu, soczystych i smacznych dań o wysokiej wartości odżywczej.

Kuchnia molekularna – przepisy

Kuchnia molekularna nie bez powodu nazywana jest kuchnią kreatywną. Daje kucharzowi duże pole do popisu, może on tworzyć zaskakujące potrawy, wzbudzając podziw swoich gości. Restauracje oferujące kuchnie molekularną są bardziej konkurencyjne na rynku, gdyż mają do zaoferowania wyjątkowe, a dodatkowo zdrowe potrawy sporządzone na bazie naturalnych surowców. Ich nietypowy wygląd może wskazywać, że do ich produkcji użyto sztucznych dodatków, jednak nic bardziej mylnego! Wygląd i smak tychże potraw jest jedynie wynikiem zastosowania wiedzy o zjawiskach fizycznych i chemicznych w praktyce. Potrawy kuchni molekularnej są wymagające i często bardzo pracochłonne, ale naprawdę warto je wypróbować!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image