Przepis | Strona główna | Dania główne | Makaron z sosem pesto i krewetkami
Makaron z sosem pesto i krewetkami

Makaron z sosem pesto i krewetkami

Makaron z krewetkami duszonymi na maśle czosnkowym i bazyliowym pesto. Przepis na makaron w którym kompozycja smaków jest wręcz wyśmienita, sama rozkosz dla podniebienia. Do przygotowania prawdziwego bazyliowego pesto potrzebujesz świeżej bazylii w doniczce, czosnku, orzeszków piniowych, parmezanu, oliwy i przypraw. Do pesto dobrze też dodać odrobinę wody po ugotowaniu makaronu, która sprawi że sos będzie lepiej trzymał się makaronu i smakowicie go oblepi. Krewetki najbardziej lubią masło, dlatego koniecznie usmaż je na maśle z dużą ilością czosnku. To przepis na prosty makaron z domowym sosem pesto, do którego chętnie będziesz wracać. W sklepach dostępne są słoiczki z gotowym sosem pesto, jednak często zawierają masę zbędnych dodatków i konserwantów. Staram się jak najmniej sięgać po takie przetworzone jedzenie ze zbędnymi ulepszaczami. Wolę samodzielnie przygotować zdrowszą, prawdziwą wersję w swojej kuchni.

Makaron z sosem pesto i krewetkami

Makaron z sosem pesto i krewetkami

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

300

kcal

Makaron z bazyliowym pesto i krewetkami duszonymi na maśle czosnkowym. Makaron z krewetkami. Prawdziwe bazyliowe pesto.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SOS PESTO
  • 1 1 bazylia doniczkowa XL

  • 1 1 mały ząbek czosnku

  • 30 g 30 orzeszków pinii

  • 30 g 30 tartego parmezanu

  • 80 ml 80 oliwy extra virgin

  • sól i pieprz

  • PONADTO
  • 200 g 200 obranych krewetek

  • 2 łyżki 2 masła

  • 3 ząbki 3 czosnku

  • szczypta soli

  • pomidorki cherry

  • 150 g 150 makaronu kokardki

Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu makaronu odlej 100 ml wody, woda po gotowaniu makaronu będzie potrzebna do sosu w późniejszym etapie przepisu.
  • Oderwij listki bazylii i dokładnie umyj, osusz na ręczniku papierowym. Bazylię, ząbek czosnku, orzeszki piniowe, tarty parmezan, oliwę i przyprawy przełóż do kielicha rozdrabniacza i zblenduj do gładkości. Sos połącz z przestudzoną wodą po ugotowanym makaronie i wymieszaj.Świeża bazylia
  • Krewetki obierz z pancerzy, oczyść i przepłukaj wodą. Na patelni rozpuść masło, zeszklij na nim ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki. Po chwili na patelnię dorzuć krewetki i usmaż po obu stronach przez kilka minut. Na koniec oprósz solą.Świeże krewetki
  • Ugotowany makaron nałóż na głębokie talerze, polej sosem pesto. Na wierzchu ułóż krewetki i pomidorki cherry. Możesz dodatkowo posypać orzeszkami pinii i tartym parmezanem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*