Przepis | Strona główna | Blog | Najlepsze orzeźwiające napoje na upalne dni!
Najlepsze orzeźwiające napoje na upalne dni!

Najlepsze orzeźwiające napoje na upalne dni!

Gdy na dworze upał to szczególnie warto zadbać o nawodnienie organizmu. Przez wysoką temperaturę nasze ciało poci się, a tym samym nasz organizm traci więcej wody i soli mineralnych. Orzeźwiające warzywne lub owocowe napoje zadbają o prawidłowe nawodnienie. Kiedy doskwiera nam żar, to warto sięgnąć po szklankę lemoniady lub kompociku na ochłodę !

Najlepsze orzeźwiające napoje na upalne dni!
  • Rabarbarowa lemoniada na orzeźwienie – Rabarbarowa lemoniada własnej produkcji. Kompot gotowany z łodyżek dojrzałego, czerwonego rabarbaru połączony z cytrynowym syropem cukrowym. Lemoniada o przepięknym intensywnie czerwono – różowym zabarwieniu, bez konserwantów i barwników. Napój nie jest zbyt słodki, ani zbyt kwaśny. Smak słodyczy i kwaśnej cytryny z rabarbarem jest zrównoważony i bardzo odświeżający. To napój wprost stworzony na upały i lato.
  • Lemoniada arbuzowa- cudowna w smaku a do tego mocno orzeźwiająca lemoniada arbuzowa jest idealna na upalne dni. Czas jej przygotowania to zaledwie dwadzieścia minut. Składniki, jakie potrzebujemy, aby ją przyrządzić to: 1,5 kg arbuza, 100 g cukru, szklanka z soku cytryny, 500 ml wody oraz kostki lodu.
  • Cytrynowa lemoniada z espresso – Kilka dni temu, w pewien upalny dzień, odwiedziłam restaurację McDonald’s. Wśród nowości znalazłam Lemonade Espresso, które trafiło w mój gust. Uwielbiam cytrusy, kwaśne smaki i wszystko co zawiera cytrynę. Ale połączenie lemoniady i kawy? To dopiero orzeźwienie zarówno ciała jak i umysłu.
  • Orzeźwiająca lemoniada agrestowa z limonką – Kolejny przepis na naturalny napój ze świeżych soków owocowych. Nawadniająca, chłodząca i orzeźwiająca lemoniada z soku agrestowego i cytrusów. Ciężko wybrać ulubioną lemoniadę, bo tyle pojawiło się już ich wśród przepisów na Proste Pesto. Dzięki temu każdego dnia można uraczyć się innym pysznym i zdrowym napojem, bez konserwantów.
  • Lemoniada cytrynowo pomarańczowa- to sprawdzony od lat sposób na upalne lato. Przygotujemy ją w dziesięć minut a składników, jakich potrzebujemy to trzy duże cytryny, dwie duże pomarańcze, jedna limonka, pięć gałązek mięty, cztery łyżki cukry, litr wody oraz trzy pojemniki lub torebeczki worków z lodem.
  • Lemoniada grejpfrutowa z rozmarynem – Kolejny letni napój nawadniający i gaszący pragnienie, w trakcie słonecznych dni. Tym razem różnorodne cytrusy ze zdecydowaną przewagą grejpfruta. Lemoniada grejpfrutowa z nutką rozmarynu smakuje wybornie, słodzona syropem cukrowym własnej roboty.
  • Prawdziwa lemoniada cytrynowa ze świeżą miętą – Orzeźwiająca lemoniada z soczystych kwaskowatych cytryn z dodatkiem słodkiego syropu cukrowego. Oryginalny przepis na najprawdziwszą lemoniadę. Cytrynada nawadnia jak nic innego, gasi pragnienie i ochładza organizm. W dodatku taki napój jest zdrowy, nie zawiera słodzików ani zbędnych wypełniaczy.
  • Orzeźwiający kompot z rabarbaru i truskawek – Dostępne w sklepach soki i napoje przeważnie zawierają masę konserwantów, aromatów i substancji podkreślających smak. Dlatego podaję przepis na przepyszny domowy napój z naturalnych soków owocowych. Kompot to nic innego, jak gotowane w wodzie owoce. Dzięki temu procesowi powstaje owocowa woda, która po ochłodzeniu ugasi pragnienie i orzeźwi. Proces przygotowania kompotu jest szybki i banalnie prosty.
  • Kompot wiśniowy ze świeżych wiśni z lodem – Staram się nigdy nie kupować w sklepach napojów zabarwionych sztucznymi barwnikami, dosłodzonych olbrzymią ilością słodzików. Nie chcę nawadniać się w niezdrowy sposób. Organizm to nie śmieciarka, która przyjmie wszystko co mu podarujesz.
  • Kompot truskawkowy – słodki, lodowaty smak dzieciństwa dostarczy nam tyle ochłody ile tylko, będziemy potrzebować. Do jego wykonania potrzebne są truskawki (700 g), woda (2 litry) oraz cukier (1,5 szklanki)
  • Kompot z obierek i gniazd nasiennych jabłek – Skórka jabłek i warstwa miąższu znajdująca się pod nią, a także resztka miąższu opleciona wokół gniazda nasiennego to bogactwo godne ponownego wykorzystania. Wyrzucić obierki jabłek, to jak wyrzucić na śmietnik całe jabłka – duża ilość zmarnowanego, pełnowartościowego owocu. Jestem jeszcze w stanie zaakceptować świadomość przeznaczenia odpadków jabłek do wykarmienia resztkami przydomowych zwierząt – kurek, świnek, królików czy świnki morskiej. Zwierzęta też chętnie zajadają i potrzebują rozmaitości w swojej diecie.
  • Koktajl z melona plus nuta pomarańczy-to kolejna propozycja super orzeźwiającego napoju na ciepłe dni. Do wykonania takiego koktajlu potrzebujemy jeden plaster melona, dwa pomarańcze, jedno średnie jabłuszko, jedną limonkę oraz trzy łodyżki mięty.
  • Warzywny koktajl z jarmużu, zielonym ogórkiem i ananasem- rewelacyjnie sprawdzi się, gdy upał daje nam się we znaki, a my pragniemy orzeźwienia. Do wykonania koktajlu dla dwóch osób potrzebne są dwie garści świeżego jarmużu, trzy plastry świeżego ananasa, jeden średniej wielkości ogórek gruntowy oraz sok z połowy cytryny i 100 ml wody.

Pamiętajmy, że dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości wody jest niezwykle ważne, a podczas upałów należy dostarczać organizmowi większą ilość płynów niż zwykle.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*