Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Naleśniki z pastą jajeczną
Naleśniki z pastą jajeczną

Naleśniki z pastą jajeczną

Naleśniki i pasta jajeczna to coś co lubimy w większości. Przyznam że córka od początku etapu rozszerzania diety polubiła się z jajka w praktycznie każdej postaci. Aż ciężko mi sobie wyobrazić co czują i co gotują mamy, których maluszki gardzą jajkami lub mają na nie alergię. Z doświadczenia zauważyłam że jedno bądź drugie jest dość często spotykanym zjawiskiem. U nas jajka jemy prawie co dziennie, a na pewno co drugi dzień. Placuszki, naleśniki, gofry, dodatek do panierki, jajko na twardo, pasta jajeczna, jajecznica, szakszuka, mogłabym tak wymieniać bez końca. Szczerze nie wiem co jadłaby moja córka na śniadanie gdyby nie jajka. Kiedy akurat zabraknie ich w lodówce jestem zdezorientowana i nie wiem co przygotować.

Naleśniki nadziewane pastą jajeczną przepis BLW

Naleśniki nadziewane pastą jajeczną przepis BLW

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

310

kcal

Przepyszne naleśniki nadziewane kremową pastą jajeczną. Śniadanie lub przekąska dla Twojego maluszka i dla wszystkich domowników.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • NALEŚNIKI OKOŁO 6 SZTUK
  • 2 2 małe jajka

  • 250 ml 250 mleka krowiego lub napoju roślinnego

  • 150 ml 150 wody

  • 2 łyżki 2 masła roztopionego, ostudzonego

  • 1 szklanka 1 mąki pszennej

  • PASTA JAJECZNA
  • 3 3 jajka

  • 2 łyżki 2 gęstej śmietany 18%

  • 2 łyżki 2 świeżo posiekanego szczypiorku

  • szczypta pieprzu


Sposób przygotowania:

  • NALEŚNIKI
  • Całe jajka zmiksuj z mlekiem, wodą, płynnym masłem w temperaturze pokojowej oraz mąką. Mieszaninę odstaw na 15 – 30 minut dla uzyskania najlepszych właściwości i konsystencji masy.
  • Naleśniki usmaż na rozgrzanej patelni naleśnikowej po obu stronach. Do smażenia możesz skropić patelnię kilkoma kroplami oleju, jednak jeśli używasz dobrej, nieprzywierającej patelni, dodatkowy tłuszcz jest zbędny.
  • PASTA JAJECZNA
  • Jajka ugotuj na twardo przez 10 – 11 minut (w przypadku niemowląt i małych dzieci długie gotowanie jajek jest konieczne). Ugotowane ostudź, obierz z łupinek i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Połącz ze śmietaną, szczypiorkiem i odrobiną pieprzu.
  • Każdy naleśnik posmaruj pastą jajeczną i zwiń w rulon. Możesz pokroić na mniejsze części przypominające małe roladki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*