Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Naleśniki z serem żółtym i koperkiem
Naleśniki z serem żółtym i koperkiem

Naleśniki z serem żółtym i koperkiem

Pomysł na mięciutkie wytrawne naleśniki z dodatkiem sera żółtego i koperku. Z podanych proporcji wychodzi 6 dużych naleśników. Naleśniki z łatwością się smażą, nic nie przywiera do patelni, bezproblemowo można je przewrócić na drugą stronę. Do smażenia naleśników i placuszków używam zawsze specjalnej nieprzywierającej patelni dedykowanej do naleśników, to jest klucz do sukcesu. Większość z nas kojarzy naleśniki z jakąś słodką formą, dlatego pokażę Ci że naleśniki można też z łatwością przygotować na słono. Gotowe naleśniki możesz podawać solo bez niczego lub posmarować je serkiem śmietankowym lub jogurtem naturalnym i zwinąć w rulonik. Takie naleśniki są dobrym pomysłem na wartościowe śniadanie w domu albo drugie śniadanie na wynos, możesz z łatwością zapakować je w pudełko typu lunchbox i zjeść bezproblemowo w każdych warunkach. Na samym dole strony pod przepisem znajdziesz talerzyk śniadaniowy mojej córki z wykorzystaniem przepisu.

Naleśniki serowo - koperkowe

Naleśniki serowo – koperkowe

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

15

min.
Kalorie

250

kcal

Wytrawne naleśniki serowo – koperkowe. Miękkie naleśniki z dodatkiem sera żółtego i koperku. Naleśniki na słono. Przepis BLW.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 250 ml 250 mleka

  • 1 1 jajko w rozmiarze L

  • 1 łyżka 1 oleju rzepakowego

  • 100 g 100 mąki pszennej

  • 70 g 70 tartego żółtego sera

  • 3 łyżeczki 3 świeżo posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

  • Do wysokiego naczynia wlej mleko. Wbij jajko, dodaj mąkę pszenną i olej. Zmiksuj mikserem aż masa się połączy i znikną wszelkie grudki.
  • Ser żółty zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Świeży koperek posiekaj drobno. Składniki dodaj do masy naleśnikowej i wymieszaj łyżką.
  • Rozgrzej nieprzywierającą patelnię do smażenia naleśników. Możesz skropić ją 3 kropelkami oleju i rozsmarować po całej powierzchni pędzelkiem silikonowym.
  • Ciasto naleśnikowe nakładaj na rozgrzaną patelnię i energicznie rozprowadź. Usmaż po obu stronach tak żeby naleśniki były lekko rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 6 sztuk naleśników.

Uwagi:

  • Naleśniki możesz podawać solo lub posmarować je serkiem śmietankowym lub jogurtem naturalnym.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*