Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Omlet z pomidorem, szynką i serem
Omlet z pomidorem, szynką i serem

Omlet z pomidorem, szynką i serem

Pomysł na śniadanie z jajkiem w roli głównej, czyli takie jak lubię najbardziej. Omlet śniadaniowy z pomidorem, pokrojoną szyneczką i tartym żółtym serem. Omleta robi się bardzo szybko, możesz użyć do niego swoich ulubionych dodatków. Pamiętaj jednak żeby nie obracać omleta na drugą stronę podczas smażenia, a smażyć po pod przykrywką do momentu aż góra całkowicie się zetnie. Podczas przewracania omlet mógłby popękać ze względu na dużą ilość dodatków. Pod przykryciem usmaży się szybciutko, jednocześnie będzie apetycznie prezentował się na talerzu śniadaniowym. Taki przepis możesz przygotować śmiało dla swojego dziecka, śniadania z jajkiem są bardzo wartościowe i sycące. Omlet smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno, więc śmiało możesz zapakować go do lunchboxa na drugie śniadanie.

Omlet z pomidorem, szynką i serem

Omlet z pomidorem, szynką i serem

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

sztuka
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

170

kcal

Najlepszy śniadaniowy omlet jajeczny z dodatkami. Omlet z pomidorem, szynką i serem żółtym. Pomysł na pożywne śniadanie z jajkiem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 1 jajko w rozmiarze L

  • 1 łyżka 1 mąki pszennej

  • 1 plasterek 1 szynki

  • 2 łyżki 2 tartego żółtego sera Gouda

  • 1/2 1/2 niewielkiego pomidora

  • szczypta soli i pieprzu

  • 1/3 łyżeczki 1/3 masła

Sposób przygotowania:

  • Pomidora sparz wrzątkiem i obierz skórkę. Następnie pokrój w drobną kostkę. Plaster szynko również pokrój drobno, a ser żółty zetrzyj na tarce.
  • Do naczynia wbij jajko, dodaj mąkę, sól oraz pieprz i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Dodaj wszystkie przygotowane dodatki i wymieszaj łyżką.
  • Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść na niej odrobinę masła. Wylej masę i rozprowadź po całej powierzchni patelni. Smaż pod przykryciem do całkowitego ścięcia omleta, podczas smażenia nie przewracaj na drugą stronę.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*