Przepis na delikatny krupnik na cielęcinie

Przepis na delikatny krupnik na cielęcinie

Krupnik to tradycyjna polska zupa przygotowana na bazie wywaru mięsnego z kaszą jęczmienną i włoszczyzną. Zupa ta jest niezwykle popularna i gości na naszych stołach od wieków.

Bardzo pożywna i niezwykle sycąca a co najważniejsze – bardzo pyszna i prosta w przygotowaniu. Dzięki tym cechom krupnik to królowa polskich zup.

Przepis na delikatny krupnik na cielęcinie

Przepis na delikatny krupnik na cielęcinie

5.0 z 14 głosów
Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

1

godz. 

30

min.
Kalorie

230

kcal

Przedstawiamy przepis na tradycyjny polski krupnik. W tym wydaniu przygotowany na cielęcinie z kawałkami mięsa i dużą ilością warzyw – czyli to co w krupniku jest najlepsze.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 600 g cielęciny (na przykład mostek)

  • 2.5 litra wody

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej grubej lub pęczaku

  • 2 średnie marchewki

  • 1 mała pietruszka (korzeń)

  • 1/4 selera

  • 4 ziemniaki

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki siekanego koperku

  • 1 średnia cebula

  • 1 łyżka masła

  • sól do smaku


Sposób przygotowania:

  • Na początek cielęcinę opłuczmy, zalejmy wodą. Dodajmy ziele angielskie. Posólmy. Gotujmy około godziny czasu. Następnie z wywaru wyjmijmy mięso.
  • W rondlu na maśle przesmażmy cebulę. Dodajmy startą marchewkę, pietruszkę i seler. Przez moment duśmy razem, ewentualnie doprawmy przyprawą typu jarzynka.
  • Zalejmy wywarem. Zagotujmy. Dołóżmy przepłukana wcześniej kaszę oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki i po łyżce zieleniny. Gotujmy 20 minut.
  • Wcześniej wyjęte mięso drobno pokrójmy (kawałki na jeden kęs). Włóżmy je do zupy. Gotujmy razem, jeszcze 5 minut czasu. Dodajmy resztę zieleniny.

Uwagi:

  • Należy wiedzieć, że krupnik to zupa, którą możemy ugotować na żeberkach, podrobach drobiowych (najlepsze są żołądki), udkach lub skrzydełkach.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

3 komentarze

  1. Do cieleciny nigdy nie dodajemy liscia laurowego. Spowoduje to,ze bulion bedzie smakowal jak wolowy.

  2. Krupnik nigdy mi nie wychodził, postąpiłam zgodnie z przepisem i się udał 🙂 wyszedł bardzo smaczny i delikatny. Rodzina zadowolona 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*