Przygotuj dobre śniadanie, aby mieć energię na cały dzień. Wszyscy bardzo dobrze znamy stare, niewzruszone powiedzenie: „śniadanie to najważniejszy posiłek dnia” i jest ono całkowicie prawdziwe. Okazuje się, że nie jest to tylko popularne powiedzenie lecz czysta nauka. Jednak, aby w pełni wykorzystać korzyści płynące ze zjedzenia wartościowego śniadania, powinniśmy znać kilka ważnych informacji na jego temat. Przede wszystkim musimy zadać sobie zasadnicze pytanie: czy jemy śniadanie tak, jak Bóg nakazał, czy wypijamy tylko samą kawę o poranku i pędzimy do pracy? Myślę, że takie pytanie można zadać wielu osobom, a jeśli wybieramy te drugą opcję „śniadania” to źle, bardzo źle!
Większość ludzi uważa, że dobre śniadanie z jakichkolwiek powodów czy to z charakteru pracy jaką wykonują, złych nawyków lub po prostu wskutek porannego pośpiechu można przygotować tylko w weekend. Jednak korzyści płynące z codziennego spożywania pełnego i zbilansowanego śniadania są niezliczone. Właściwe śniadanie spożywane na co dzień pozwoli nam zaktywizować nasz organizm i dostarczyć mu energii potrzebnej do funkcjonowania o poranku. W weekend z kolei możesz urozmaicić swoje śniadania i wzbogacić je o produkty lub posiłki, na które w tygodniu zwykle nie miałeś czasu, tak po prostu dla przyjemności i delektowania się przyrządzonym posiłkiem.
Przykładowe przepisy śniadaniowe:
- Zielona szakszuka ze szpinakiem i fetą
- Sałatka caprese z porzeczką i arbuzem
- Śniadaniowy shake bananowy na zimno
- Jajka pieczone w koszyczkach z plastrów bekonu
- Tostomlet. Kanapka z Instagrama
Czy wiesz, że śniadanie, jakie znamy obecnie, jest nowym wynalazkiem?
Amerykańska historyczka Abigail Carroll umiejscawia genezę dzisiejszego śniadania w drugiej połowie XIX wieku. Wcześniej pierwszy posiłek dnia był traktowany bardziej jak obiad lub lunch, a jego głównym składnikiem było mięso. Ewolucja w kierunku śniadania, które znamy obecnie, następowała stopniowo, ze względu na niestrawność wywołaną przez główne składniki posiłków.
Dlaczego powinniśmy zjeść śniadanie?
Wartościowe śniadanie dodaje nam energii w pracy lub szkole i pozwala regulować poziom cukru we krwi. Osoby jedzące właściwie zbilansowane i urozmaicone śniadanie utrzymują wagę w zdrowych granicach, a także przez resztę dnia stosują zdrowsze alternatywy posiłków i są po prostu szczęśliwsze. Najlepiej spożywać pięć posiłków dziennie, przy czym śniadanie jest ich istotną częścią. Z pewnością nikt z nas nie chce albo nie ma czasu spędzać wielu godzin na przygotowaniu dobrego śniadania, więc w tym artykule przedstawiam kilka pomysłów na przygotowanie tego podstawowego posiłku dnia.
Wskazówki dotyczące dobrego śniadania
Jeśli jesz w pośpiechu, z pewnością ucierpi na tym twój żołądek, gdyż jest to bardzo niezdrowe. Nie spiesz się, wstań trochę wcześniej – wystarczy 15 minut wcześniej by zrobić śniadanie na spokojnie. Po przygotowaniu posiłku, usiądź odstaw telefon i spożyj je bez zbędnego pośpiechu w spokoju.
Śniadanie to posiłek, w którym jesteśmy w stanie w większym stopniu kontrolować spożywane składniki, a co za tym idzie makro- i mikroskładniki, od tych w innych posiłkach. Podczas przygotowania śniadania lepiej rozróżniamy różne grupy żywności. Podstawa to 60-15-25 (60% węglowodanów + 15% białek + 25% zdrowych tłuszczów). Z pewnością łatwiej jest kontrolować proporcje tych makroskładników podczas śniadania niż podczas obiadu czy posiłków spożywanych w ciągu dnia np. w pracy czy w restauracji.
Węglowodany i cukier powinny być obecne w naszym śniadaniu, ale oczywiście nie w nadmiarze. Węglowodany w odpowiednich proporcjach, z domieszką błonnika, nabiału i odrobiną glukozy. Niech to będą na przykład produkty pełnoziarniste: owies, jęczmień, wysokiej jakości chleb wykorzystywany np. do naszych tostów. Unikaj rafinowanych i wysoko przetworzonych zbóż.
Polecam uzupełnić każde śniadania o garść orzechów, do jogurtu dodać musli i pamiętaj o pełnym talerzu świeżych owoców. Większość z nich ma odczyn zasadowy, niezbędny dla naszego organizmu. Dlatego nie zapomnij dodać do śniadania kawałków owoców takich jak: jabłka, dojrzałe banany, truskawki czy brzoskwinie lub po prostu szklanki naturalnego soku.
Głodny znaczy zły
Walcz z uczuciem głodu. Połączenie głodu i złości to mieszanka wybuchowa. Uczucie to pojawia się, gdy pomijamy posiłek tak ważny jak śniadanie. Glukoza zawarta w węglowodanach takich jak płatki zbożowe pomaga w poprawie naszego nastroju w ciągu dnia. Zjedzenie pełnego śniadania zwiększa produktywność z samego rana. Jeśli uczucie zablokowania i nieproduktywności podczas pierwszych godzin pracy jest Ci znajome, widzisz i czujesz siebie bez energii, to prawdopodobnie dlatego, że nie masz paliwa na właściwe rozpoczęcie dnia.
Dobrze się nawodnij
Większości z nas zwykle do śniadania towarzyszy klasyczna herbatą bądź kawa. Musimy jednak pamiętać, iż oba te napoje zawierają substancje pobudzające – kofeinę i teinę. Dlatego też należy spożywać je z umiarem, nie więcej niż dwie filiżanki dziennie. Kawa jest napojem bardzo często spożywanym do śniadania jednak z pewnością nie jest to płyn, który nas odpowiednio nawodni, dostarczy witamin i mikroskładników. Do swojego śniadania dodawaj mleko, szklankę soku owocowego lub szklankę wody mineralnej. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że uzupełniłeś ten ważny posiłek odpowiednimi płynami.
Śniadanie i odchudzanie?
Dobrze zbilansowane śniadanie pomaga w odchudzaniu i utrzymaniu wagi? Tak! Zjedzenie śniadania spowoduje utratę wagi, jeśli spożycie pokarmu w ciągu dnia będzie optymalnie zaplanowane i rozłożone. W niedawnym badaniu wykazano, że spożywając taką samą liczbę kalorii, osoby, które rano skoncentrowały się na większej ilości zjadanych kalorii, częściej traciły na wadze i pozostawały dłużej w optymalnej wadze od tych osób, które zwiększyły liczbę spożywanych kalorii podczas obiadu.
Mam nadzieję, że te małe wskazówki, pomogą Ci stawić czoła dniu pełnego wyzwań w najlepszy możliwy sposób, przed wszystkim dzięki zjedzeniu najważniejszego posiłku!