Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Rustykalna tarta z gruszką i jabłkiem
Rustykalna tarta z gruszką i jabłkiem

Rustykalna tarta z gruszką i jabłkiem

Do rozpoczęcia kalendarzowej jesieni zostały jeszcze niespełna 2 tygodnie, ale już małymi kroczkami przygotowuję na bloga jesienne przepisy. Z jakimi smakami kojarzy się jesień? Na pierwszą myśl przychodzą mi jabłka, gruszki otulone cynamonowym aromatem. Jesień pachnie cynamonem i szarlotką. Przygotowałam przepis na bardzo prostą tartę na bazie sera twarogowego, samo bazowe ciasto składa się z zaledwie 4 składników. Rustykalna tarta nadziewana farszem owocowym z jabłek i gruszek pokrojonych w drobną kostkę, oczywiście z dodatkiem cynamonowego cukru. Do takiego słodkiego wypieku idealnie sprawdzi się kawka z syropem dyniowym typu Pumpkin Spice Latte, którą możesz przygotować również w domu. Tarta z gruszką i jabłkiem fantastycznie smakuje podana na gorąco z gałką lodów waniliowych, podobnie jak szarlotka z lodami.

Tarta z gruszką i jabłkiem

Tarta z gruszką i jabłkiem

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

porcji
Przygotowanie

15

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

300

kcal

Jesienna rustykalna tarta z gruszką i jabłkiem. Tarta twarogowa pachnąca cynamonem i jesienią. Tarta z owocowym farszem z gruszki i jabłka.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 150 g 150 twarogu półtłustego

  • 50 g 50 schłodzonego masła

  • 70 g 70 mąki pszennej

  • 1 czubata łyżka 1 cukru z prawdziwą wanilią

  • 1 1 mała gruszka konferencja

  • 1 1 niewielkie jabłko

  • 1 łyżeczka 1 cynamonu cejlońskiego

  • 1 łyżeczka 1 cukru kryształ

Sposób przygotowania:

  • Twaróg, masło pokrojone w kostkę, mąkę oraz cukier waniliowy przełóż do miski. Zagnieć dłonią aż uzyskasz jednolitą masę. Uformuj w kulkę, włóż do woreczka foliowego i wstaw do lodówki na 1 godzinę aż masa schłodzi się i stężeje.
  • Ciasto wyłóż na papier do pieczenia i rozwałkuj na grubość około 3mm tworząc okrąg.Tarta twarogowa
  • Jabłko i gruszkę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Zasyp cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszaj. Owocowy farsz wyłóż na środek tarty, a jej boki zagnij lekko do środka.Tarta z gruszką i jabłkiem
  • Tartę piecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół bez termoobiegu) przez 35 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.Rustykalna tarta jesienna

Uwagi:

  • Jeśli przygotowujesz przepis dla niemowlaka lub małego dziecka, pomiń dodatek cukru zarówno w cieście i farszu owocowym. Możesz dodać cynamon cejloński oraz ziarenka wydłubane z laski wanilii, co zastąpi cukier waniliowy.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*