Przepis | Strona główna | Dania główne | Dorsz w sosie śmietanowo – koperkowym
Dorsz w sosie śmietanowo - koperkowym

Dorsz w sosie śmietanowo – koperkowym

Dorsza zaserwowałam mojej córeczce z puree z ziemniaka i brokuła (10 minut przed końcem gotowania ziemniaków, dodałam do garnka kilka różyczek brokuła. Odcedziłam z wody, dodałam łyżkę śmietany i łyżeczkę masła, potraktowałam tłuczkiem do ziemniaków). Do tego podałam różyczki brokuła gotowane na parze i surową paprykę pokrojoną w wąskie paski. Moje dziecko bardzo lubi ryby i ziemniaki, więc ten obiad okazał się strzałem w 10. Poniżej znajdziesz zdjęcie jak prezentował się talerzyk dziecka. Tę rybę jedliśmy również my z mężem, do swoich porcji wyjątkowo nie dodawaliśmy soli, gdyż wszystko było bardzo aromatyczne i sól była zbędna.

Filet dorsza duszona w sosie śmietanowo - koperkowym

Filet dorsza duszona w sosie śmietanowo – koperkowym

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

200

kcal

Danie obiadowe dla całej rodziny z rybą w roli głównej. Dorsz duszony w sosie śmietanowo – koperkowym, delikatny i aromatyczny.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 200 g 200 fileta z dorsza bez skóry*

  • 200 ml 200 wody

  • 100 g 100 śmietany 18%

  • 1 łyżka 1 mąki pszennej

  • 1 łyżka 1 świeżo posiekanego koperku

  • szczypta pieprzu


Sposób przygotowania:

  • Upewnij się że ryba na pewno nie zawiera ości, niestety czasem się przytrafia że nawet w filecie znajdzie się kilka ości. Jeśli ma skórę zdejmij ją wpierw podważając nożem. Rybę pokrój na mniejsze części.
  • Na głębokiej patelni rozgrzej wodę, na wrzątku układaj kawałki ryby, podgrzewaj aż mięso zetnie się (stanie się wtedy białe).
  • Kawałki dorsza odsuń na bok na patelni. Mąkę wymieszaj ze śmietaną i przełóż na patelnię, energicznie wymieszaj by mieszanka połączyła się z wodą z patelni. Na koniec dodaj jeszcze posiekany koperek oraz minimalną ilość zmielonego pieprzu.
  • Całość duś pod przykryciem przez kolejne 10 minut aż sos się lekko zagęści.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*