Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Scarpaccia z żółtej cukinii
Scarpaccia z żółtej cukinii

Scarpaccia z żółtej cukinii

Scarpaccia to taki włoski placek z cukinii upieczony na chrupiąco, niektórzy nazywają go cukiniową pizzą. Tradycyjnie do przepisu na scarpaccię wykorzystuje się mąkę pszenną i kukurydzianą, sama postanowiłam dodać jeszcze nieco parmezanu dla uzyskania wyrazistszego smaku i większej chrupkości. Użyłam cukinii żółtej, ale równie dobrze sprawdzi się cukinia zielona. Najważniejszym etapem przygotowania przepisu jest pokrojenie cukinii na bardzo cienkie talarki, zasypanie solą i odciśnięcie jak największej ilości cukiniowej wody. Jeśli na tym etapie zrobisz wszystko jak należy, scarpaccia wyjdzie chrupiąca i perfekcyjna. Najbardziej pożądanych efektem jest spieczona i chrupiąca skorupka na wierzchu. Według mnie placek cukiniowy najlepiej upiec w formie żaroodpornej, która nie zmienia smaku wypieków tak jak tradycyjna blaszka do pieczenia. Osobiście uwielbiam wszelkie przepisy z cukinią, uważam że to bardzo wdzięczne warzywo o przepysznym smaku i wspaniałych właściwościach. Jeśli szukasz innych przepisów z wykorzystaniem cukinii, skorzystaj z innych przepisów, np. makaron z kurczakiem w sosie cukiniowym, placuszki cukiniowe, pieczone frytki z cukinii lub zupa krem z cukinii.

Toskański placek cukiniowy

Toskański placek cukiniowy

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzekąskaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

porcji
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

120

kcal

Toskański niezwykle chrupiący cukiniowy placek czyli scarpaccia z cukinii. Scarpaccia cukiniowa z parmezanem, wytrawny placek z cukinii.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g 500 cukinii żółtej lub zielonej

  • 1 1 niewielka cebula żółta lub czerwona

  • 100 g 100 mąki pszennej typ 00

  • 40 g 40 mąki kukurydzianej

  • 30 g 30 drobno tartego parmezanu

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • pieprz

  • 2 łyżki 2 oliwy z oliwek

  • szczypta rozmarynu

Sposób przygotowania:

  • Cukinię pokrój na bardzo cienkie plasterki, możesz pokroić ją na mandolinie lub starannie za pomocą ostrego noża. Cebulę przekrój na pół i pokrój w równie cienkie półksiężyce.
  • Warzywa przełóż do misy, zasyp łyżeczką soli i starannie wymasuj dłońmi żeby sól oblepiła niemalże każdy talarek cukinii. Odstaw na 1 godzinę i następnie zlej do miski całą zgromadzoną wodę cukiniową, możesz dodatkowo odcisnąć cukinię żeby wytrąciła jak najwięcej płynu. Potrzebujesz około 200 ml płynu, żeby otrzymać odpowiednią konsystencję.Talarki cukinii i cebuli
  • Do wody cukiniowej dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą, parmezan oraz odrobinę pieprzu. Wymieszaj tworząc jednolitą masę bez grudek. Następnie powstałą masę połącz z talarkami cukinii i cebuli.
  • Formę żaroodporną o wymiarach 30×20 centymetrów (lub nieco większą) posmaruj cienką warstwą oliwy, masę cukiniową rozłóż równo po całej powierzchni. Z wierzchu również skrop kilkoma kroplami oliwy i posyp rozmarynem.Scarpaccia z żółtej cukinii
  • Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 220 stopni przez 30-35 minut, aż uzyskasz pożądaną chrupkość.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*