Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Surówka obiadowa z rzodkiewki
Surówka obiadowa z rzodkiewki

Surówka obiadowa z rzodkiewki

Prawdziwy polskie obiad bez dodatku warzyw jest dla mnie niekompletny i mdły. Jak pyszne danie nie byłoby, bez surówki czy sałaty nigdy nie będzie mi smakowało tak bardzo. Do obiadu koniecznie muszą być mizeria, colesław, kapusta zasmażana lub jakaś inna świeża surówka. To bardzo zdrowy nawyk, ponieważ warzywa powinny zajmować znaczną większość naszego talerza podczas każdego posiłku. Rzodkiewka przeważnie towarzyszyła mi jako dodatek do śniadaniowych kanapek. Pewnego razu trafiłam w sieci na instagramerkę która jadła surówkę z rzodkiewki i wtedy mnie olśniło. Przygotowałam ją na szybko ze śmietaną i przyprawami, wyszło coś cudownego. Idąc tym tropem w kolejnych dniach przyrządziłam surówkę z kalarepy i białej rzodkwi, czemu tak późno na to wpadłam? Smacznego Kochani!

Surówka obiadowa z tartej rzodkiewki

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SurówkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

1

misa
Przygotowanie

10

min.
Chłodzenie

5

min.
Kalorie

65

kcal

Bardzo prosta i niedoceniana surówka z rzodkiewki. Jeśli raz spróbujesz przygotować ją do obiadu, będziesz ją przygotowywać regularnie.

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewki

  • 3 łyżki gęstej śmietany 18 lub 12 %

  • sól i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Rzodkiewki odetnij od listów, odetnij też korzonki. Porządnie umyj w chłodnej wodzie i osusz. Przygotuj ostre tarło i zetrzyj rzodkiewki na wiórki drobnych oczkach.
  • Dodaj gęstą śmietanę oraz przyprawy: sól i pieprz. Zamieszaj i przełóż do salaterki. Surówka najlepiej smakuje lekko schłodzona w lodówce.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*