Surówka obiadowa z rzodkiewki

Surówka obiadowa z rzodkiewki

Prawdziwy polskie obiad bez dodatku warzyw jest dla mnie niekompletny i mdły. Jak pyszne danie nie byłoby, bez surówki czy sałaty nigdy nie będzie mi smakowało tak bardzo. Do obiadu koniecznie muszą być mizeria, colesław, kapusta zasmażana lub jakaś inna świeża surówka Na przykład surówka z rzodkiewki. To bardzo zdrowy nawyk, ponieważ warzywa powinny zajmować znaczną większość naszego talerza podczas każdego posiłku. Rzodkiewka przeważnie towarzyszyła mi jako dodatek do śniadaniowych kanapek. Pewnego razu trafiłam w sieci na instagramerkę która jadła surówkę z rzodkiewki i wtedy mnie olśniło. Przygotowałam ją na szybko ze śmietaną i przyprawami, wyszło coś cudownego. Idąc tym tropem w kolejnych dniach przyrządziłam surówkę z kalarepy i białej rzodkwi, czemu tak późno na to wpadłam? Smacznego Kochani!

Surówka obiadowa z tartej rzodkiewki

Surówka obiadowa z tartej rzodkiewki

5.0 z 1 głos
Danie: SurówkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

misa
Przygotowanie

10

min.
Chłodzenie

5

min.
Kalorie

65

kcal

Surówka z rzodkiewki. Bardzo prosta i niedoceniana surówka z rzodkiewki. Jeśli raz spróbujesz przygotować ją do obiadu, będziesz ją przygotowywać regularnie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewki

  • 3 łyżki gęstej śmietany 18 lub 12 %

  • sól i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Rzodkiewki odetnij od listów, odetnij też korzonki. Porządnie umyj w chłodnej wodzie i osusz. Przygotuj ostre tarło i zetrzyj rzodkiewki na wiórki drobnych oczkach.
  • Dodaj gęstą śmietanę oraz przyprawy: sól i pieprz. Zamieszaj i przełóż do salaterki. Surówka najlepiej smakuje lekko schłodzona w lodówce.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*