Syrniki ukraińskie z syropem klonowym

Syrniki ukraińskie z syropem klonowym

Placuszki twarogowe przygotowałam kilka razy zanim dopracowałam przepis, wreszcie opanowałam je do perfekcji. Wychodzą złociste z chrupiącą otoczką à la skorupka słynnego deseru Crème brûlée, natomiast w środku są puszyste i mięciutkie. Smakują delikatnie waniliową nutą, zdecydowałam się serwować je prosto – polane syropem klonowym i podane z drobno pokrojoną polską truskawką. Nic więcej nie trzeba, to spełnienie pysznej zachcianki.

Syrniki - puszyste placki twarogowe

Syrniki – puszyste placki twarogowe

5.0 z 2 głosy
Danie: ŚniadanieKuchnia: UkraińskaTrudność: Łatwe
Ilość około

20

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

290

kcal

Ukraińskie Syrniki – puszyste placuszki twarogowe smażone na patelni. Polałam je kanadyjskim syropem klonowym i dodałam truskawki.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SYRNIKI
  • 500 g twarogu półtłustego niemielonego

  • 1 jajko

  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej

  • 3 łyżeczki cukru kryształ

  • 1 łyżka olejku z prawdziwą wanilią

  • 1 łyżka oleju słonecznikowo – rzepakowego do smażenia

  • PONADTO
  • syrop klonowy

  • świeże truskawki


Sposób przygotowania:

  • Twaróg rozgnieć widelcem na plastyczną papkę. Pamiętaj by użyć twarogu niemielonego! Dodaj jajko, mąkę, cukier i olejek waniliowy, połącz mieszając widelcem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosyp jeszcze trochę mąki. Będzie klejące, ale powinno się formować na blacie oprószonym mąką.
  • Dłońmi uformuj z masy równy rulon, pokrój nożem na plasterki. Każdą część uformuj w równy, okrągły placuszek i obtocz w mące pszennej.
  • Patelnię przesmaruj pędzelkiem zanurzonym w oleju i rozgrzej. Syrniki smaż na rozgrzanej nieprzywierającej patelni z obu stron, aż się przyrumienią i delikatnie skarmelizują.
  • Przełóż na talerz, polej złocistym syropem klonowym, udekoruj pokrojonymi truskawkami.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*