Winorośl (Vitis L.), pnącza z rodziny winoroślowatych, obejmują 76 gatunków, to najstarszy rodzaj roślin uprawnych, są ze sobą blisko spokrewnione, naturalne krzyżówki i mutacje. Winoroślą pochodzącą z Europy jest winorośl właściwa (Vitis Vinifera L.). Winne grona ze względu na walory smakowe są ulubionymi owocami, do bezpośredniej konsumpcji.
Zmiany klimatyczne zachodzące w Polsce sprzyjały uprawie wielu odmian na szeroką skalę. Obecnie największe winnice znajdują się w Polsce centralnej, wschodniej, województwie małopolskim i zachodniopomorskim.
Winogrona w celach komercyjnych, uprawia się, niemalże na wszystkich kontynentach. Najwięcej różnorodnych gatunków występuje na obszarze Chin, Ameryce Południowej, Ameryce Północnej, Afryce Południowej, Australii i Oceanii, Kanadzie, Europie. Kraje o niepowtarzalnym mikroklimacie, idealne do upraw winorośli to Brazylia, Indie i Meksyk.
Przepisy z winogronem
Winogrona to skarbnica witamin, makro i mikroelementów. Zawierają witaminy: A, D, E, C, B1, B2, B3, B6, B9, B12. Makroelementy: fosfor, wapń, magnez, potas, sód. Mikroelementy: jod, żelazo, miedź, cynk, mangan.
- Biszkopt z kremem budyniowym i lazurową galaretką
- Torcik owocowy zatopiony w przezroczystej galaretce
- Beza Pavlova z kremem z białą czekoladą i mini kiwi
- Piegusek z musem borówkowym w galaretce
- Amerykański poncz z szampanem i owocami
Owoce to ważny element codziennej diety, nie leczą, nie zastąpią lekarstw, to naturalne źródło witamin, źródło składników mineralnych, wspomagające leczenie.
Właściwości zdrowotne winogron
- Winogrona hamują rozwój chorób układu krążenia, ograniczają odkładanie się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.
- W skórkach czerwonych winogron znajduje się resweratrol, nazywany eliksirem młodości. Przyjmowanie tego związku spowalnia rozwój Alzheimera.
- Wyciąg z nasion winogron, wyciąg z pestek, wspomaga organizm w trakcie leczenia nowotworu skóry, płuc, jelita.
- W miąższu winogron znajdują się antyseptyki działające bakteriobójczo.
- Pestki winogron wzmacniają kości.
- Błonnik pokarmowy zawarty w owocach, w zależności od jego składu i cech reguluje poziom cholesterolu, pomaga w usuwaniu toksyn, poprawia aktywność motoryczną jelit.
- Pestki zmniejszają zmęczenie, osłabienie.
- Ekstrakt z pestek winogron zmniejsza zdolność starzenia się organizmu, łagodzi objawy alergii.
- Składniki winogron są naturalną ochroną przed szkodliwym działaniem promieni UV.
- Pestki wspomagają działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne.
- Pestki wspomagają układ krwionośny, zapobiegają skrzepom.
- Dieta palacza powinna zawierać pestki winogron, które łagodzą skutki wywołane przez toksyczne związki.
- Dzięki swoim właściwościom pestki chronią płuca przed infekcjami, wzmacniają układ odpornościowy.
- Fenole zawarte w owocach winogron mogą zmniejszyć wrażliwość na insulinę i tym samym regulować poziom glukozy we krwi. Insulina transportuje glukozę z krwiobiegu do tkanek.
- Suszone liście winogron przyspieszają regenerację tkanki nabłonkowej pełniącej funkcję ochronną. Mają działanie przeciwzapalne, przyspieszają proces gojenia ran.
- Olej z pestek winogron wzmacnia układ nerwowy.
- Ciemne winogrona wspomogą chemioterapię. Sok z winogron wzmacnia układ immunologiczny, łagodząc uboczne skutki leczenia onkologicznego.
- Miąższ ciemnych odmian winogron skutecznie zapobiega chorobom serca.
Winogrona w kuchni
Winogrona to owoce tradycyjnie używane do robienia dżemów, konfitur, galaretek, soków. Słodycz tych owoców przyczyniła się do wszechstronnego zastosowania w kuchni. Świeże, zmiksowane, przetarte, gotowane, mrożone to składnik deserów, sałatek, wypieków, dodatek do wytrawnych mięs, do drobiu, do łososia, sosów, wspaniale smakują w połączeniu z serem pleśniowym lub fetą. Winogrona świeże i suszone to produkt wykorzystywany w kuchni całego świata. Olej z pestek winogron to jeden z najpopularniejszych olejów roślinnych.
Większość rodzajów winorośli na świecie, uprawiana jest na potrzeby przemysłu winnego. Prze smaczne jagody, z gatunku Vitis vinifera – winorośl właściwa, to owoce do produkcji win. Wino podkreśla smak potraw. Powszechnie uważa się, że do białych mięs podajemy wina białe, a do mięsa czerwonego, wino czerwone. Najważniejsze jednak jest, by sztuka kulinarna nie została zdominowana przez dobór wina. Wino ma wzbogacić i podkreślić aromat i smak dań, nawet jeżeli nasz wybór przeczy regułom.
Ciekawostki historyczne o winogronach
- Grecy i Rzymianie wykorzystywali wino z winogron do przemywania ran, podgrzewane w kadziach z dodatkiem ziół i miodu służyło jako lekarstwo na przeziębienia, substancja o działaniu leczniczym i terapeutycznym.
- W grobowcu Tutanchamona, w Dolinie Królów, w trakcie wykopalisk znaleziono 40 amfor na wino.
- W grobowcu Faraona Skorpiona I (3150 r. p.n.e.), władcy Górnego Egiptu w Abydos, znaleziono około 700 naczyń z winem.
- Uprawy winorośli dotarły do Egiptu, Bliskiego Wschodu-Mezopotamii i Palestyny ok. 3300 3000 p.n.e., w 2700 p.n.e. na wschodnie Bałkany, a 2200 p.n.e. na półwysep Grecki.
- W połowie V w. p.n.e. na greckiej wyspie Tasos wprowadzono po raz pierwszy przepisy regulujące jakość wina, przeznaczonego do sprzedaży.
- Najstarszym ośrodkiem produkcji wina w Galii, była grecka kolonia Massalia, około 600 r. p.n.e.
- Najstarsze amfory na wino pochodzą z ćwierć VI w. p.n.e.
- Najstarsze stanowiska upraw winorośli i pozostałości warsztatów wytwarzających amfory do wina datuje się na ostatnią ćwierć I w. p.n.e., w Dolinie Rodanu.
- Antyczne winnice odkryto w regionie Prowansji, w 1996 r. podczas prac, nad budową kolejki.
- W 1990 roku w Arles we Francji znaleziono resztki drewnianej kadzi i pestki winogron pochodzące z końca I w. p.n.e.
- Pierwsze wzmianki o uprawach winorośli i produkcji wina do celów liturgicznych w Polsce dotyczą 966 roku.
- Za panowania Bolesława Krzywoustego, mnisi zakładali winnice, zajmowali się uprawą drzew owocowych, na potrzeby produkcji wina mszalnego i obrzędów kościelnych.
- W XV w. powstają pierwsze ośrodki winiarskie w Poznaniu, Toruniu, Płocku, Sandomierzu, Krakowie, we Lwowie.
- W 2020 roku włoscy archeolodzy odkryli na północ od Werony, fragment podłogi starożytnej willi z około III w.n.e. Fragment mozaiki ukryty był kilka metrów pod ziemią na terenie winnicy.