W mojej kolekcji przepisów jest już mnóstwo pomysłów na placuszki. Większość z nich jest na słodko. Dzisiaj przychodzę z pomysłem na wytrawne placuszki z dodatkiem sera żółtego w cieście. Placuszki są miękkie, wilgotne, przepyszne. Sprawdzą się na śniadanie, przekąskę na wynos i kolację, przepis jest bardzo uniwersalny. Taką wielkość placuszków polecam zawsze dla niemowląt i małych dzieci, gdyż dziecku jest je łatwiej złapać w rączkę niż tradycyjnego dużego naleśnika. Warto usmażyć te placuszki na specjalnej patelni naleśnikowej, wtedy nie musisz używać dodatkowego tłuszczu do smażenia (wystarczy ten dodany do ciasta). Patelnia naleśnikowa to świetny wybór, smażenie placuszków na takiej patelni jest o wiele przyjemniejsze, nic nie przywiera, a placuszki znacznie łatwiej się przewracają. Ja mam patelnię z firmy Berghoff i jestem z niej bardzo zadowolona.