Znany na całym świecie rozkoszny, włoski deser. Ubite na puszysto żółtka połączone z gotowaną śmietanką waniliową, tworzą delikatną chmurkę. Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony w lodówce, z gorącą skarmelizowaną skorupką. Przed samym podaniem creme brulee oprósza się brązowym cukrem trzcinowym i karmelizuje go na chrupiącą łupinkę.
Crème brûlée z karmelizowaną cukrową skorupką
6
porcji30
min.40
min.310
kcalZnany na cały świat włoski crème brûlée. Deser z żółtek i waniliowej śmietanki, okryty skarmelizowaną skorupką z cukru trzcinowego.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
500 ml 500 śmietanki deserowej 30 %
6 6 żółtek jaj z chowu ekologicznego
1 1 laska wanilii
50 g 50 zwykłego białego cukru
50 g 50 drobnego brązowego cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
- Żółtka jaj ubij z cukrem na jasną puszystą masę, bez wyczuwalnych kryształków cukru.
- Słodką śmietankę przelej do rondelka. Dodaj wydłubane ziarenka ze środka laski wanilii oraz pozostałą przeciętą skórkę. Waniliową śmietankę podgrzewaj kilka minut aż doprowadzisz ją do wrzenia.
- Zagotowaną śmietankę zdejmij z palnika, wyjmij pozostałości wanilii. Cienką strużką wlewaj do ubitych żółtek, podczas tego cały czas miksuj mikserem na niskich obrotach.
- Połączoną masę przetrzyj przez drobne sitko oczyszczając konsystencję z ewentualnych grudek.
- Mniejsze naczyńka żaroodporne do crème brûlée ułóż w 1 większym naczyniu żaroodpornym. Małe naczyńka napełnij masą z jajek i śmietanki do 2/3 wysokości. Natomiast do dużego naczynia wlej gorącą wodę do 1/3 wysokości, uważając by nie zalała kokilek z deserem.
- Crème brûlée zapiekaj w rozgrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku (grzanie góra, dół) przez 40 – 50 minut, do zgęstnienia i zestalenia. Wystudź, po czym schłodź w lodówce przez 3 godziny.
- Bezpośrednio przed podaniem zimny deser posyp drobnych trzcinowym cukrem i skarmelizuj go za pomocą opalarki. Crème brûlée najlepiej smakuje mocno schłodzony, z ciepłą karmelową skorupką z brązowego cukru.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
naczyńka żaroodporne do crème brûlée jakie wymiary ?
Około 10cm średnicy i 5cm wysokości
najpyszniejszy deser świata i ta krucha skorupka