Crème brûlée ze skorupką skarmelizowanego cukru

Crème brûlée ze skorupką skarmelizowanego cukru

Znany na całym świecie rozkoszny, włoski deser. Ubite na puszysto żółtka połączone z gotowaną śmietanką waniliową, tworzą delikatną chmurkę. Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony w lodówce, z gorącą skarmelizowaną skorupką. Przed samym podaniem creme brulee oprósza się brązowym cukrem trzcinowym i karmelizuje go na chrupiącą łupinkę.

Crème brûlée z karmelizowaną cukrową skorupką

Crème brûlée z karmelizowaną cukrową skorupką

5.0 z 17 głosów
Danie: DeserKuchnia: WłoskiTrudność: Średnie
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

310

kcal

Znany na cały świat włoski crème brûlée. Deser z żółtek i waniliowej śmietanki, okryty skarmelizowaną skorupką z cukru trzcinowego.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 ml śmietanki deserowej 30 %

  • 6 żółtek jaj z chowu ekologicznego

  • 1 laska wanilii

  • 50 g zwykłego białego cukru

  • 50 g drobnego brązowego cukru trzcinowego


Sposób przygotowania:

  • Żółtka jaj ubij z cukrem na jasną puszystą masę, bez wyczuwalnych kryształków cukru.
  • Słodką śmietankę przelej do rondelka. Dodaj wydłubane ziarenka ze środka laski wanilii oraz pozostałą przeciętą skórkę. Waniliową śmietankę podgrzewaj kilka minut aż doprowadzisz ją do wrzenia.
  • Zagotowaną śmietankę zdejmij z palnika, wyjmij pozostałości wanilii. Cienką strużką wlewaj do ubitych żółtek, podczas tego cały czas miksuj mikserem na niskich obrotach.
  • Połączoną masę przetrzyj przez drobne sitko oczyszczając konsystencję z ewentualnych grudek.
  • Mniejsze naczyńka żaroodporne do crème brûlée ułóż w 1 większym naczyniu żaroodpornym. Małe naczyńka napełnij masą z jajek i śmietanki do 2/3 wysokości. Natomiast do dużego naczynia wlej gorącą wodę do 1/3 wysokości, uważając by nie zalała kokilek z deserem.
  • Crème brûlée zapiekaj w rozgrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku (grzanie góra, dół) przez 40 – 50 minut, do zgęstnienia i zestalenia. Wystudź, po czym schłodź w lodówce przez 3 godziny.
  • Bezpośrednio przed podaniem zimny deser posyp drobnych trzcinowym cukrem i skarmelizuj go za pomocą opalarki. Crème brûlée najlepiej smakuje mocno schłodzony, z ciepłą karmelową skorupką z brązowego cukru.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

3 komentarze

  1. naczyńka żaroodporne do crème brûlée jakie wymiary ?

  2. włoskawioska

    najpyszniejszy deser świata i ta krucha skorupka

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*