Strona główna » Dziesięć produktów wspierających odporność
Dziesięć produktów wspierających odporność

Dziesięć produktów wspierających odporność

Najprostszym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego jest optymalizacja odżywiania. Aby zachować odporność, musisz zadbać o korektę istniejących niedoborów i odpowiedniego spożycia witamin. Mówimy nie tylko o witaminie C, lecz także o innych grupach: D, B, A i E.

Mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy, wzmacniają go, pomagają ciału walczyć z niechcianymi „gośćmi”. Gdzie ich szukać? W jakich produktach

Mięso i tłuszcz z kryla

Produkt bogaty w białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Białko jest materiałem strukturalnym do tworzenia przeciwciał ochronnych, co oznacza, że w niebezpiecznym okresie jego ilość w diecie powinna być duża.

Z kolei omega-3 ma działanie przeciwzapalne. Mięso z kryla jest uważane za cenną i przydatną żywność ekologiczną: nie gromadzi toksyn, a także zawiera dużą liczbę witamin i przydatnych naturalnych związków. Mięso z kryla zawiera również dużą ilość witamin A, B i D.

Papryka

Korzyści z jedzenia tego warzywa w celu zwiększenia odporności wynikają z jego bogatego składu. Uważany jest za rekordzistę wśród warzyw pod względem zawartości witaminy C. Zatem użycie średniej wielkości owocu o 150% zapewnia dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. To warzywo jest dobre jako dodatek do produktów mięsnych, aby poprawić wchłanianie żelaza z nich.

Zobacz: Paprykowe leczo z boczkiem i swojską kiełbasą

Dynia

Zaletą tego warzywa jest połączenie wysokiej zawartości witamin i minerałów oraz niskiej kaloryczności. Dynia zawiera dużą ilość beta-karotenu, który jest źródłem witaminy A, która jest potrzebna do poprawy stanu błon śluzowych narządów oddechowych i zatok przynosowych.

Podobnie jak papryka, dynia jest bogata w przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki organizmu przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, a dostarczanie witamin C, E, żelaza i kwasu foliowego pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Duża ilość błonnika w dyni pomaga oczyścić jelita i uczucie sytości. Oprócz miazgi można jeść nasiona dyni, które są bogate w cynk.

Herbaty zielone i rumiankowe

Zawierają dużą ilość epigalokatechiny, chroniąc w ten sposób komórki układu odpornościowego przed zniszczeniem i zmniejszając stan zapalny w organizmie.

Grzyby Shiitake

Zawierają beta-glukany, które aktywują system makrofagów w celu zwalczania infekcji.

Zobacz: Ramen, oryginalny przepis na tradycyjną japońską zupę

Granat

Zawiera trzy główne polifenole: taninę, kwercetynę, antocyjany, które systematycznie hamują stężenie wolnych rodników w organizmie i chronią błonę komórkową przed uszkodzeniem.

Zobacz: Sałatka z krewetkami, granatem i pomidorkami

Sfermentowana żywność i napoje

Kapusta kiszona, namoczone jabłka, grzyb herbaty. Produkty te są uzyskiwane w wyniku procesów fermentacji z udziałem bakterii, grzybów, pleśni i są potrzebne do poprawy transportu jelitowego, utrzymania lokalnej odporności jelitowej i normalizacji trawienia.

Pokarmy bogate w witaminę D

Wątroba dorsza, ryby morskie, olej rybny. Witamina D odgrywa ważną rolę w regulacji układu odpornościowego: stymuluje aktywność fagocytarną, zwiększa produkcję białek przeciwdrobnoustrojowych.

Pokarmy bogate w tryptofan

Kawior czerwony i czarny, mięso królicze, indyk, cielęcina, sery twarde, migdały, orzechy nerkowca, ciemna czekolada – zmniejszają obciążenie organizmu. Stres ma destrukcyjny wpływ na układ odpornościowy, a tym samym zmniejsza siły ochronne.

Seler

Zawartość inuliny, pektyn, olejków eterycznych przyspiesza ruchliwość jelit, sprzyja łagodnej detoksykacji, zmniejsza wzdęcia i poprawia stan mikroflory jelitowej.

Zobacz: Sałatka z tartego selera korzeniowego z szynką

Jedz dobrze i bądź zdrowy!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*