Przepis | Strona główna | Blog | Gruszka w kuchni i kosmetyce
Gruszka w kuchni i kosmetyce

Gruszka w kuchni i kosmetyce

Grusze według źródeł historycznych uprawiane są od ponad 3000 lat. Pierwsze wykopaliska owoców pochodzą z terenów Włoch i Szwajcarii, z epoki brązu. W czasach starożytnych uprawiane były na terenach Grecji i Persji. W starożytnym Rzymie znano ponad 40 odmian. Juliusz Cezar grusze nazwał „Gwiazdą Ogrodów”. Grecy w trakcie swoich podróży sprowadzili grusze do Europy. Nowe odmiany w Europie Zachodniej zaczęto uprawiać w XVII i XVIII wieku. Większość starych odmian pochodzi z XIX wieku z Francji, Niemiec i Belgii.

Gruszka w kuchni i kosmetyce

Botaniczna nazwa gruszy to Pyrus L., rodzaj niedużych drzew z rodziny różowatych i podrodziny jabłkowych (Maloideae). Obejmuje kilka tysięcy odmian uprawnych występujących w Eurazji i północno-zachodniej Afryce. Największym producentem na świecie są Chiny a także Japonia, Indie, Iran, Turcja, USA.

Uprawa gruszy na skalę przemysłową w Polsce jest mało atrakcyjna ze względu na wymagania glebowe i pokarmowe, wrażliwość drzew na choroby bakteryjne. Najpopularniejszym gatunkiem jest grusza pospolita. Największe sady gruszowe spotykamy w rejonach województwa mazowieckiego, łódzkiego i lubelskiego. Największą popularnością cieszą się odmiany: Konferencja, Faworytka-Klapsa, Lukasówka i mołdawska odmiana Nojabrskaja.

Witaminy i minerały, cenne właściwości odżywcze i smakowe.

  • Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, B9, witamina C, E, K, cholina.
  • Minerały: wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód, cynk.

Zobacz przepisy na dania z gruszek:

Właściwości zdrowotne gruszki

  1. Gruszki to nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe owoce, pełne składników wzmacniających organizm. Błonnik poprawia trawienie, wydzielanie soków trawiennych, pomaga w zaparciach.
  2. Przeciwutleniacz (kwercetyna) występuje w gruszkach, zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera, chroni przed udarami, poprawia przepływ krwi do mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację.
  3. Gruszki to bogate źródło witaminy C. Witamina chroni jamę ustną, pomaga w utrzymaniu zdrowego uzębienia, zdrowych dziąseł.
  4. Gruszki zawierają jod, minerał niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy.
  5. Świeże gruszki zawierają bor, pierwiastek, którego obecność zapobiega ubytkom wapnia z kości, osteoporozie, schorzeniom zapalnym stawów.
  6. Owoce wykazują cenne właściwości przeciwrakowe i przeciwzapalne. Chronią przed rakiem jelita grubego (okrężnica, odbytnica).
  7. Gruszki pobudzają trawienie, przeciwdziałają zaparciom. Jedzone w większych ilościach mogą wywołać biegunkę. Niektóre odmiany mało soczyste i cierpkie zawierają dużo garbników, które powstrzymują ten stan.
  8. W gruszkach występują komórki kamienne (forma tkanki wzmacniającej), wspomagające aktywność motoryczną jelit.
  9. Pektyny zawarte w gruszkach zmniejszają ciśnienie krwi, hamują występowanie opuchlizn, dostarczają ważne dla zdrowia elementy diety. Uzupełniają niedobór kobaltu, który uczestniczy w procesie regeneracji organizmu.
  10. Gruszki mają działanie moczopędne i żółciopędne, oczyszczają nerki, leczą kamicę nerkową.
  11. Zawarte w gruszkach witaminy i składniki mineralne, łagodzą stany zapalne skóry.
  12. Gruszki to najlepsze, naturalne źródło błonnika rozpuszczalnego.
  13. Antyoksydanty obecne w gruszkach hamują proces pogarszania się wzroku i rozwój zwyrodnienia plamki żółtej.
  14. Jednym z ważniejszych składników odżywczych w gruszkach jest kwas foliowy. Ta witamina pomaga zapobiegać wadom wrodzonym jak rozszczep kręgosłupa, pomaga chronić zdrowie kobiety w ciąży i korzystnie wpływa na rozwój dziecka.
  15. Gruszki mają niski indeks glikemiczny IG 38, nie podwyższają gwałtownie poziomu cukru we krwi, mogą je jeść diabetycy.

Gruszki znalazły zastosowanie w kuchni. Wykorzystywane są w daniach słodkich, jak również jako składniki obiadu. Najpopularniejsze dania z gruszkami to pierogi, owsianka, soki, konfitury, dżemy, desery (doskonale smakują z gorzką czekoladą), wypieki, sałatki owocowe i owocowo-warzywne, gruszki na gorąco do mięs.

Ekstrakt z gruszek jest cennym składnikiem w kosmetyce. Jest bogatym źródłem minerałów, cukrów prostych, witamin A, C, i witamin z grupy B, kwasów owocowych i polifenoli o działaniu antyutleniającym.

Ciekawostki o gruszce.

  1. Na świecie jest ponad 3000 odmian gruszek różniących się wielkością, miąższem, słodkością, okresem owocowania.
  2. Rzymski lekarz, anatom i pisarz uważał, że gruszki pomagają przy gorączce. Owoce w formie naparu służyły do leczenia infekcji i przeziębienia.
  3. Według kronikarzy grusze były uprawiane w XI i XII wieku, za czasów Piastów.
  4. Grusza to drzewo długowieczne rośnie nawet 300 lat. Grusze ogrodowe, żyją krócej niż polne, około 60-70 lat. Najstarsza w Polsce grusza rośnie w Wielkopolsce w miejscowości Nekla. W 2005 roku podawano wysokość 18 metrów. Na podstawie obwodu pnia, liczącego 329 cm, w 1992 roku wiek drzewa określono na 192 lata.
  5. W medycynie ludowej napar ze świeżych skórek gruszek stosowano jako okład na trudno gojące się rany i owrzodzenia.
  6. W południowo – wschodniej Azji rosną dwa gatunki gruszy, które są zimozielone.
  7. Z drewna gruszy produkuje się profesjonalne, drewniane instrumenty muzyczne m.in.; klarnety, flety, fagoty, oboje.
  8. Gruszki można podawać niemowlakom po 6 miesiącu życia.
  9. Dorośli powinni jeść gruszki ze skórką ze względu na substancje przeciwzapalne i antynowotworowe.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*