Proste i pyszne placuszki jogurtowe które zasmakują każdemu dziecku oraz dorosłym. Placuszki jogurtowe możesz podać na śniadanie, słodką przekąskę albo deser. Możesz spakować je i zabrać ze sobą na wynos albo na spacer. Placuszki i gofry to zdecydowany numer 1 jeśli chodzi o przepisy dla małych dzieci, nawet maluszków. Moja córka skończyła niedawno 2 latka, ileż ja się nasmażyłam tych i podobnych placuszków odkąd zaczęłyśmy rozszerzanie diety. Nie sposób zliczyć te ilości. Masę na placuszki możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 48 godzin. Jest to o tyle wygodne że możesz dzięki temu mieć praktycznie gotowe śniadanie na 2 dni. Samo usmażenie placuszków na patelni zajmuję chwilkę, placuszki nie przywierają do patelni co uważam za duży atut tego przepisu. Sama podaję je zazwyczaj ze świeżymi owocami, takimi jakie akurat mam. Czasem jest to brzoskwinia, czasem banan, jeszcze innym razem truskawki lub borówki. Tym razem jak widać na poniższym zdjęciu, placuszki udekorowałam świeżymi malinami i cząstkami arbuza. Fajnie smakują polane syropem klonowym, jednak jak wiadomo nie jest on zalecany w diecie maluszków. Dlatego ja jem ukradkiem z syropem klonowym, a córka jeszcze bez. Zapraszam również do zapoznania się z innymi pomysłami na placuszki, np.: miniaturowe placuszki kefirowe, placuszki z serka wiejskiego czy wytrawne placuszki z serem żółtym.