Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Placuszki jogurtowe z owocami
Placuszki jogurtowe z owocami

Placuszki jogurtowe z owocami

Proste i pyszne placuszki jogurtowe które zasmakują każdemu dziecku oraz dorosłym. Placuszki jogurtowe możesz podać na śniadanie, słodką przekąskę albo deser. Możesz spakować je i zabrać ze sobą na wynos albo na spacer. Placuszki i gofry to zdecydowany numer 1 jeśli chodzi o przepisy dla małych dzieci, nawet maluszków. Moja córka skończyła niedawno 2 latka, ileż ja się nasmażyłam tych i podobnych placuszków odkąd zaczęłyśmy rozszerzanie diety. Nie sposób zliczyć te ilości. Masę na placuszki możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 48 godzin. Jest to o tyle wygodne że możesz dzięki temu mieć praktycznie gotowe śniadanie na 2 dni. Samo usmażenie placuszków na patelni zajmuję chwilkę, placuszki nie przywierają do patelni co uważam za duży atut tego przepisu. Sama podaję je zazwyczaj ze świeżymi owocami, takimi jakie akurat mam. Czasem jest to brzoskwinia, czasem banan, jeszcze innym razem truskawki lub borówki. Tym razem jak widać na poniższym zdjęciu, placuszki udekorowałam świeżymi malinami i cząstkami arbuza. Fajnie smakują polane syropem klonowym, jednak jak wiadomo nie jest on zalecany w diecie maluszków. Dlatego ja jem ukradkiem z syropem klonowym, a córka jeszcze bez. Zapraszam również do zapoznania się z innymi pomysłami na placuszki, np.: miniaturowe placuszki kefirowe, placuszki z serka wiejskiego czy wytrawne placuszki z serem żółtym.

Placuszki jogurtowe z owocami

Placuszki jogurtowe z owocami

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadaniaKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Ilość

20

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

210

kcal

Mięciutkie placuszki jogurtowe ze świeżymi owocami i syropem klonowym. Sprawdzony przepisz na placuszki śniadaniowe z jogurtu naturalnego.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 200 g 200 jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka 1 miękkiego masła

  • 1 1 jajko w rozmiarze L

  • 120 g 120 mąki pszennej

  • 1/3 łyżeczki 1/3 proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka 1 cukru z wanilią

  • szczypta soli

  • PONADTO
  • arbuz

  • maliny

  • syrop klonowy

Sposób przygotowania:

  • Do wysokiego naczynia wlej jogurt naturalny. Dodaj miękkie masło, jajko, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i odrobinkę soli. Wszystko zmiksuj mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką (najlepiej dedykowaną do smażenia naleśników). Patelnie przesmaruj kropelką masła.
  • Na rozgrzaną patelnię wylewaj niewielkie porcje ciasta i smaż z obu stron do delikatnego zarumienienia.
  • Gotowe placuszki jogurtowe udekoruj świeżymi malinami, cząstkami arbuza, możesz także polać syropem klonowym.

Uwagi:

  • Dla niemowląt i małych dzieci pomiń sól, cukier waniliowy oraz syrop klonowy.
  • Gotowe ciasto na placuszki możesz przechowywać w lodówce przez 48 godzin.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*