Mozzarella to ciekawy gatunek sera, z którego można przygotować pyszne przekąski i sałatki. Dlaczego warto sięgać po przepisy na dania z takim dodatkiem? Jakie czynniki sprawiły, że ten ser stał się tak popularny na całym świecie?
Ser mozzarella to jeden z najważniejszych składników, z jakich korzysta kuchnia włoska. Pożywna pizza, zdrowa sałatka z serem i pomidorami – oto pyszne potrawy, które zdobyły wielkie uznanie na całym świecie. Mozzarella często pojawia się też na kanapkach, a jego charakterystyczna konsystencja i ciekawy smak sprawiają, iż tak prosta przekąska nabierze wyjątkowego charakteru.
Mozzarella to nie tylko ciekawy smak, ale i moc ważnych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Kto będzie sięgał po ten gatunek sera, ten może dostarczyć do swego organizmu sporych ilości ważnego dla zdrowych kości wapnia. Cynk, magnez, potas oraz selen to kolejne składniki mineralne, których nie brak w tym smacznym serze. Mozzarella jest też cenionym źródłem witamin z grupy B oraz witamin A, D i E.
Ser mozzarella jest dość pożywny i wysokokaloryczny, posiada jednak wiele właściwości, dzięki którym pomaga nam w szybszym spalaniu tkanki tłuszczowej. Efekt? Po ten gatunek sera chętnie sięgają te osoby, które w prosty i naturalny sposób chcą sobie ułatwić odchudzanie. Ser ten spełnia również oczekiwania tych, którzy chcą się cieszyć różnorodnymi potrawami. Jakie przepisy warto wykorzystać?
Kanapka lub tost z tym serem oraz pomidorami sprawdzi się wybornie, wielkim powodzeniem cieszą się też przepisy na sałatki, w których mozzarella pojawia się w pomidorów, bazylii oraz oliwy z oliwek, świetnie komponuje się też w duecie ze szpinakiem. Ser ten może się też pojawić jako dodatek do dań z makaronem oraz zapiekanek, które każdy z nas może tworzyć według własnych pomysłów i smakowych preferencji.
Zainspiruj się naszymi przepisami z mozzarellą:
- Włoska pizza z serem mozzarella i jalapeno
- Pizzerinki drożdżowe mini pizza na przekąskę
- Sycąca sałatka makaronowa z brokułem
- Pasta jajeczna z awokado do pieczywa
- Sałatka z porem, kukurydzą i serem żółtym. Sałatka porowa
- Bruschetta z szynką parmeńską grzanki