Przepis | Strona główna | Blog | Wyśmienite sery kozie – przysmak nie tylko z Francji
Wyśmienite sery kozie - przysmak nie tylko z Francji

Wyśmienite sery kozie – przysmak nie tylko z Francji

Świeży i lekko pikantny smak prawdziwego koziego sera nie może równać się z niczym innym. Doskonale komponuje się z delikatnie schłodzonym białym winem, szynką parmeńską, cukinią lub truskawkami. Ser kozi nadaje potrawie nie tylko niezwykły smak, ale również aksamitną konsystencję.

Sery kozie – odrobina historii

Kozy są hodowane przez człowieka od ponad 10 tysięcy lat. Służyły, jako źródło mleka, mięsa i skór, a w późniejszym okresie – również wytwarzanych z nich przetworów. Pierwsze dokumenty, dotyczące technik wyrabiania sera, pochodzą z trzeciego tysiąclecia przed  naszą erą i zostały odnalezione w okolicach irackiego miasta Uruk. Prawdziwy przełom nastąpił jednak dopiero w XIX wieku, kiedy wynaleziono pasteryzację. Produkty nabiałowe stały się bardziej bezpieczne dla konsumentów, a przez to – rosła ich popularność. 

Za królową serów kozich uznawana jest Francja. To właśnie z kraju nad Loarą wywodzą się pikantne rolady dojrzewające oraz koncepcja deski serów, stanowiącej doskonałe uzupełnienie wina. Nie bez powodu, sery kozie nazywa się często „chèvre”, co po francusku oznacza po prostu „koza”. 

Warto jednak pamiętać, że w dziedzinie serowarstwa, Polacy również mają się czym pochwalić. W góralskich bacówkach i gazdówkach powstają nie tylko wyśmienite oscypki, ale też sery kozie o wyrazistych smakach i aromatach.

Co sprawia, że sery kozie są wyjątkowe?

Kluczowym czynnikiem, wpływającym na jakość produktu, są oczywiście warunki jego powstawania. Właśnie dlatego, należy korzystać wyłącznie z produktów od sprawdzonych dostawców. Kozy to odporne, wszystkożerne zwierzęta, które są w stanie przetrwać nawet w surowych warunkach. Najlepsze sery powstają jednak z mleka kóz, pasących się na bujnej, górskiej trawie, z dala od miejskiego zgiełku i zanieczyszczeń. W takich warunkach, specyficzny zapach i smak mleka koziego stają się bardziej delikatne i przyjemne. Do wyrobu prawdziwego koziego sera nie są potrzebne sztuczne aromaty ani polepszacze. Naturalne produkty powstają z wykorzystaniem tradycyjnych receptur i mleka doskonałej jakości. Najlepiej jest więc wybierać produkty z gospodarstw ekologicznych. 

Charakterystyczny smak sera wynika z roślinności, którą żywi się koza oraz wytwarzanych przez nią hormonów. Najbogatszy aromat posiadają produkty powstające między majem a sierpniem, ponieważ górska roślinność jest wtedy najbardziej bujna i różnorodna. Prawdziwi smakosze wyczuwają w naturalnych kozich serach posmak ziół, migdałów, białego wina lub nawet marcepanu.

Mleko kozie znacznie różni się składem od mleka krowiego. Sery kozie zawierają mniej β-karotenu, czemu zawdzięczają swoją piękną, białą barwę, po której łatwo jest je rozpoznać. Są też bardziej lekkostrawne, ponieważ mleko kozie zawiera mniejsze i łatwiej przyswajalne kuleczki tłuszczu. Sery kozie to niezastąpione źródło wapnia, fosforu, potasu, magnezu, cynku, a także witamin: A, D,  B3 i PP. Mogą je spożywać osoby uczulone na mleko krowie, ponieważ nie zawierają białek, które najczęściej wywołują alergie. Sery kozie pełnią też funkcję probiotyków – wspomagają rozwój naturalnej flory bakteryjnej w jelicie grubym, dlatego zapobiegają problemom z układem pokarmowym i przyspieszają przemianę materii.

Aromatyczne sery kozie z różnych stron świata

Dobrej jakości sery powstają z zaangażowaniem i poszanowaniem dla tradycji. Należy więc wybierać produkty, tworzone przez producentów, którzy rozumieją, co sprawia, że ser jest wyjątkowy. Żeby spróbować rozpływających się w ustach serów, nie trzeba już wybierać się do Francji, Grecji lub w polskie góry. Można je znaleźć w ofercie deli2, polskiej platformy, skupiającej dostawców produktów premium. 

Dostępne są tam sery kozie z różnych regionów świata marki The House of Cheese. Jej misją jest szerzenie kultury jedzenia i pasji do poznawania smaków, wywodzących się z innych kultur. Do absolutnej klasyki zaliczają się francuskie rolady oraz delikatne sery z niepasteryzowanego mleka. Zwolennicy bardziej oryginalnych smaków z pewnością docenią hiszpańskie sery, dojrzewające w czerwonym winie lub norweskie karmelowe sery o delikatnie słodkim smaku, które będą doskonałym uzupełnieniem deserów i dań wytrawnych. Kluczem do celebrowania jedzenia jest otwartość na nowe smaki. Ser kozi jest w stanie całkowcie zmienić się przez dodatek ziół, ostrych przypraw lub grzybów, które wzbogacają jego niezwykły aromat. W sklepie internetowym Deli2.pl dostępne są także włoskie sery kozie. Dzięki współpracy z Bottega del Gusto klienci mają możliwość degustowania regionalnych wyrobów z Półwyspu Apenińskiego. Sycylijski ser Testadura, pochodzący z Lombardii Capriziola Dolce czy górski Monte Carpa to częsty wybór smakoszy. 

Polskie sery kozie – przysmaki prosto z gór

Polskie produkty nie ustępują jakością swoim zagranicznym odpowiednikom. Jednym z dostawców, pracujących dla deli2, jest rodzinna firma Sery Łomnickie z Koziej Łąki. Stado kóz, dostarczających mleka do wyboru serów, wypasa się wśród pól i lasów w okolicy Jeleniej Góry, skąd rozpościera się widok na Karkonosze. Produkty pochodzą z certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego, dlatego cały proces przebiega w sposób całkowicie naturalny. Tradycyjne kozie sery są oficjalnie uznane za element dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska. Wyroby rokrocznie zostają też umieszczone w polskiej edycji prestiżowego przewodnika Gault&Millau, wskazującego, jakich produktów warto skosztować, podczas zwiedzania danej okolicy.

W gospodarstwie produkowane są sery młode i dojrzewające. Sery młode dojrzewają przez zaledwie kilka dni, dlatego wyróżniają się bardziej słonym i kwaskowatym smakiem, niż ich dojrzałe odpowiedniki, które z czasem nabierają wyrazistości. Sery Łomnickie słyną również z mnogości naturalnych dodatków, które wzbogacają smak produktów. Należą do nich m. in. orzeźwiająca mięta, wspomagający trawienie czosnek niedźwiedzi, pikantny imbir lub delikatne płatki róży. Szeroki wybór produktów sprawia, że sery można łączyć z daniami na słodko i słono oraz traktować jako przekąskę, co z pewnością docenią prawdziwi koneserzy.


Producenci wciąż prześcigają się w udoskonalaniu technologii produkcji serów kozich, żeby otrzymywać wysokogatunkowe, zdrowe produkty o wyśmienitym smaku i przyjemnym aromacie. Dzięki temu, sery kozie wzbogacają sałatki, desery i faszerowane warzywa oraz stanowią nieodłączny element klasycznej deski serów.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image