Placki Shreka ze szpinakiem

Placki Shreka ze szpinakiem

Przedstawiam placki Shreka którymi zajadał się w swoim domu na bagnie. Zielone placuszki które pokochają wszystkie dzieci i dorośli. Placuszki przygotowałam na bazie naturalnego serka homogenizowanego z Piątnicy, który ma bardzo dobry skład. Placki Shreka są mięciutkie, masa ma świetną konsystencję dzięki czemu placki z łatwością się smażą. Szpinak nadaje shrekowy kolor ale jest zupełnie nie wyczuwalny. Najlepiej użyć szpinaku baby, który jest najdelikatniejszy (można dodać świeży lub wcześniej umyty i zamrożony). Placuszki możesz podawać solo lub dla starszych dzieci z cukrem pudrem lub syropem klonowym. Jeśli Twoje dziecko jest fanem historii o Shreku, koniecznie przygotuj te placuszki na śniadanie dla swojego maluszka. Zapraszam również do innym przepisów na placuszki, np. placuszki z kaszy manny, placuszki kefirowe lub placki z serka wiejskiego.

Placki Shreka ze szpinakiem

Placki Shreka ze szpinakiem

5 z 1 głos
Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

20

sztuk
Przygotowanie

5

min.
Smażenie

15

min.
Kalorie

200

kcal

Zielone placuszki Shreka które pokocha każde dziecko. Placuszki z dodatkiem szpinaku. Placki są mięciutkie i z łatwością się smażą.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 1 jajko

  • 150 g 150 serka homogenizowanego*

  • 4 łyżki 4 mleka

  • garść szpinaku baby

  • 100 g 100 mąki pszennej

  • 1/3 łyżeczki 1/3 proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka 1 cukru z prawdziwą wanilią**

  • 1 łyżeczka 1 cukru**

  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Do kielicha blendera przełóż jajko, serek homogenizowany (użyłam serka homogenizowanego, naturalnego z Piątnicy), szpinak baby świeży lub mrożony oraz mleko. Zblenduj na gładką masę blenderem ręcznym.
  • Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz oba cukry i zmiksuj do połączenia.
  • Na patelni do smażenia naleśników rozgrzej 3 kropelki oleju, tłuszcz najlepiej rozsmarować pędzelkiem silikonowym po całej powierzchni.
  • Na rozgrzaną patelnię nakładaj niewielkie porcje zielonej masy i usmaż po obu stronach.

Uwagi:

  • *Użyłam serka homogenizowanego, naturalnego z Piątnicy
  • **dla niemowląt i maluszków najlepiej pominąć dodatek cukru

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*