Zastanawiałeś się kiedyś czy warto kupować i spożywać ten niezwykły produkt pszczelich fabryk? Odpowiedź na to pytanie jest jednoznaczna – tak! A oto powody, dla których warto jeść ten słodki smakołyk.
- Miód jest czysty i wolny od zanieczyszczeń. Pszczoły zbierające nektar z kwiatów, nie zbierają go z roślin zanieczyszczonych chemikaliami, takimi jak opryski. Kiedy pszczoła usiądzie na taki kwiat, umiera. Jej poświęcenie sprawia, że produkowany przez jej gatunek towar jest nieskazitelnie czysty.
- W składzie miodu znajdują się różnorodne pyłki, które działają uodparniająco, dlatego też spożywanie miodu jest wskazane przy alergiach.
- Ma działanie przeciwzapalne oraz wykrztuśne, dlatego zaleca się go spożywać podczas przeziębienia czy grypy.
- Rozszerza naczynia wieńcowe, reguluje krążenie oraz obniża ciśnienie krwi.
- W jego składzie znajdują się przede wszystkim węglowodany proste – fruktoza i glukoza, które biorą udział w detoksykacji, oraz obniżają działanie takich substancji jak nikotyna czy alkohol.
- Regularne spożywanie miodu zamiast cukru, odciąża wątrobę i poprawia jej funkcjonowanie.
- Jest smaczny! Wspaniale sprawdza się przy komponowaniu posiłków.
Warto wspomnieć również o jakości miodu. Istnieje mit, mówiący o tym, że jeśli miód się krystalizuje, jest nienaturalny. Nic bardziej mylnego! Miód w ok. 80% składa się z cukru i w 20% z wody. Jeśli często zaglądasz do słoiczka z pszczelim przysmakiem, woda odparowuje, pozostawiając cukier, który zaczyna przybierać postać kryształków.
Jeżeli do tej pory zastanawiałeś się nad zakupem i wprowadzeniem do swojej diety miodu, to właśnie teraz powinieneś porzucić wszelkie wątpliwości. Miód to samo zdrowie, w naturalnej postaci, serwowane nam przez naszych pszczelich przyjaciół.
Szukasz przepisów z wykorzystaniem miodu? Nie szukaj więcej, mamy kilka dla ciebie:
- Pieczone podudzia kurczaka miodowo – musztardowe
- Amerykańskie żeberka w miodowo pomidorowym sosie
- Sałatka z melonem i szynką parmeńską prosciutto
- Wytrawna sałatka z arbuzem i serem feta
- Syrop z mniszka lekarskiego o leczniczych właściwościach