Miód i pyłek kwiatowy. bomba witamin i minerałów

Poradnik ProstePesto. Dlaczego warto jeść miód?

Zastanawiałeś się kiedyś czy warto kupować i spożywać ten niezwykły produkt pszczelich fabryk? Odpowiedź na to pytanie jest jednoznaczna – tak! A oto powody, dla których warto jeść ten słodki smakołyk.

  1. Miód jest czysty i wolny od zanieczyszczeń. Pszczoły zbierające nektar z kwiatów, nie zbierają go z roślin zanieczyszczonych chemikaliami, takimi jak opryski. Kiedy pszczoła usiądzie na taki kwiat, umiera. Jej poświęcenie sprawia, że produkowany przez jej gatunek towar jest nieskazitelnie czysty.
  2. W składzie miodu znajdują się różnorodne pyłki, które działają uodparniająco, dlatego też spożywanie miodu jest wskazane przy alergiach.
  3. Ma działanie przeciwzapalne oraz wykrztuśne, dlatego zaleca się go spożywać podczas przeziębienia czy grypy.
  4. Rozszerza naczynia wieńcowe, reguluje krążenie oraz obniża ciśnienie krwi.
  5. W jego składzie znajdują się przede wszystkim węglowodany proste – fruktoza i glukoza, które biorą udział w detoksykacji, oraz obniżają działanie takich substancji jak nikotyna czy alkohol.
  6. Regularne spożywanie miodu zamiast cukru, odciąża wątrobę i poprawia jej funkcjonowanie.
  7. Jest smaczny! Wspaniale sprawdza się przy komponowaniu posiłków.
    Warto wspomnieć również o jakości miodu. Istnieje mit, mówiący o tym, że jeśli miód się krystalizuje, jest nienaturalny. Nic bardziej mylnego! Miód w ok. 80% składa się z cukru i w 20% z wody. Jeśli często zaglądasz do słoiczka z pszczelim przysmakiem, woda odparowuje, pozostawiając cukier, który zaczyna przybierać postać kryształków.

Jeżeli do tej pory zastanawiałeś się nad zakupem i wprowadzeniem do swojej diety miodu, to właśnie teraz powinieneś porzucić wszelkie wątpliwości. Miód to samo zdrowie, w naturalnej postaci, serwowane nam przez naszych pszczelich przyjaciół.

Szukasz przepisów z wykorzystaniem miodu? Nie szukaj więcej, mamy kilka dla ciebie:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*