Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Ryba z brokułami i beszamelem
Ryba z brokułami i beszamelem

Ryba z brokułami i beszamelem

Wielokrotnie prosiliście mnie o więcej przepisów z rybą w roli głównej, bo często brakuje Wam pomysłów albo nie przepadacie za rybami a chcielibyście je jeść częściej. Mam kilka takich sprawdzonych przepisów w swoim specjalnym zeszycie i chętnie podzielę się nimi z czytelnikami. Moja córka ma już 1,5 roku, więc przepisy jakie tutaj publikuję aktualnie są przeznaczone zarówno dla dorosłych jak i dzieci w podobnym wieku do mojego dziecka. Ryba zapiekana w sosie beszamelowym z brokułami wychodzi przepyszna, delikatna. Porcja warzyw jest już w samym przepisie, jednak ja zawsze dorzucam coś jeszcze do obiadowej porcji. Smacznie sprawdzi się tutaj gotowany groszek zielony, lub fasolka szparagowa, można także ugotować ryż żeby posiłek był bardziej sycący. Dla mnie to jeden z najlepszych rybnych przepisów jakie znam. Jeśli szukasz więcej inspiracji jak przygotować rybę na obiad zerknij też na paluszki rybne, zapiekankę rybną oraz dorsza w sosie śmietanowo – koperkowym.

Ryba pieczona z brokułami i beszamelem BLW

Ryba pieczona z brokułami i beszamelem BLW

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

35

min.
Kalorie

300

kcal

Pomysł na przygotowanie ryby dla całej rodziny. Przepis BLW na rybę. Filet rybny zapiekany pod brokułowym sosem beszamelowym.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 filet 1 białej ryby (około 300g)*

  • 2 łyżki 2 masła

  • 2 łyżki 2 mąki pszennej

  • 500 ml 500 mleka

  • 200 g 200 surowego brokuła

  • pieprz i sól*

Sposób przygotowania:

  • W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i zaparz przez chwilę aż masa się ujednolici. Wlej mleko, mieszaj często rózgą kuchenną i podgrzewaj aż sos beszamelowy nabierze konsystencji budyniu. Dopraw odrobiną pieprzu i soli (dla maluszków najlepiej nie dodawać soli).
  • Do sosu beszamelowego dodaj brokuła pokrojonego na drobne różyczki. Wymieszaj, nie podgrzewaj już dalej.
  • Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem z brokułami. Piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut.

Uwagi:

  • * możesz użyć halibuta, dorsza, mintaja

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*