Sekrety natury. Zdrowa dieta. Kapusta

Sekrety natury. Zdrowa dieta. Kapusta

Jest ważnym składnikiem naszego menu, choć wielu z nas nie docenia jej właściwości. Kapusta jest jednym z tych produktów, bez których zdrowa dieta nie może się obejść? Dlaczego warto sięgać po przepisy na te potrawy, w których pojawia się to warzywo?

Niedoceniana kapusta jest źródłem wielu cennych dla ludzkiego organizmu witamin oraz minerałów. Zdrowa dieta z jej udziałem pozwala nam dostarczyć do organizmu sporo potasu, fosforu, miedzi i wapnia, nie brak w niej również cennych dla zdrowia witamin. Regularne sięganie po to warzywo pozwala uchronić się przed niedoborem witaminy C, jest też świetnym sposobem na dostarczanie do organizmu odpowiednich ilości witamin z grupy B – substancji mających ogromny wpływ na ogólny stan naszego zdrowia.

W jakich przypadkach kapusta może stać się dla nas cennym wsparciem? Wiadomo, że to warzywo świetnie radzi sobie w walce z wirusami oraz bakteriami, jest zatem ważnym składnikiem zdrowej diety w tym okresie, kiedy poważnymi zagrożeniami dla naszego zdrowia stają się grypa i przeziębienie. Po kapustę warto też sięgać w przypadku takich dolegliwości, jak zapalenie jelita grubego lub choroba wrzodowa. Warzywo to może się również okazać cennym wsparciem dla tych, którym dokuczają problemy ze zgagą oraz z zaparciami.

A jak wykorzystać to warzywo w kuchni? Przepisy na potrawy, w których kapusta odgrywa bardzo istotną rolę, stanowią dość szeroką i zróżnicowaną grupę. Kapusta zasmażana to świetny dodatek do wielu potraw, wielkim uznaniem cieszą się też surówki z kapustą jako głównym składnikiem. Bigos, gołąbki czy zupy jarzynowe – oto kolejne potrawy, w których to warzywo jest składnikiem wyjątkowo ważnym.

Zobacz przepisy z kapustą:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*