Witamina B6 jest jedną z tych substancji, które mają ogromny wpływ na ogólny stan naszego zdrowia. Dlaczego ta witamina jest tak ważna dla każdego z nas?
To dzięki niej nasz organizm może produkować białka oraz tłuszcze, to dzięki niej nasz układ odpornościowy jest w stanie radzić sobie z codziennymi zadaniami. Bez witaminy B6 nie może tez prawidłowo działać nasz układ nerwowy, zaburzony zostaje również proces produkcji czerwonych krwinek. Witamina ta wpływa też na pracę naszego serca oraz na ciśnienie krwi, chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych oraz wpływa na ogólny stan naszej skóry. Brak tej witaminy może sprzyjać depresji oraz tym problemom, które wiążą się z nieprawidłową gospodarką wodną organizmu.
Zaburzony metabolizm tłuszczów, większe ryzyko choroby wieńcowej oraz stłuszczenia wątroby to kolejne problemy, do których może doprowadzić brak odpowiednich ilości witaminy B6 w diecie. Niedobry tej substancji wpływają też negatywnie na nasz wygląd, a widocznymi objawami takich braków są problemy z włosami oraz skórą, która staje się bardziej narażona na zmiany trądzikowe oraz łuszczycę.
Niedobory tej witaminy mogą mieć poważne konsekwencje, zatem im wcześniej zadbamy o zdrową dietę, tym lepiej dla nas. Po jakie produkty warto sięgać? Dobrymi źródłami witaminy B6 są ryby, mięso oraz produkty zbożowe. Pełnoziarnisty makaron, ciemna mąka, grube kasze oraz rośliny strączkowe – oto składniki, dzięki którym nasza dieta dostarczy nam odpowiednich ilości witaminy B6.
Dobrymi źródłami tej witaminy są również takie produkty, jak szpinak, awokado, brokuły oraz orzechy. Banany, drożdże oraz przetwory mleczne to kolejne dodatki, bez których zdrowa dieta obejść się nie może.
Zobacz przepisy bogate w witaminę B6:
- Świeża ryba z piekarnika pieczona w folii
- Smażona ryba w panierce z talarkami ziemniaków
- Kuchnia PRL. Śledź po białostocku
- Guacamole meksykańska salsa z awokado
- Pasta jajeczna z awokado do pieczywa
- Buddha Bowl miska szczęścia pełna obfitości