Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Naleśniki z brokułami i serem żółtym
Naleśniki z brokułami i serem żółtym

Naleśniki z brokułami i serem żółtym

Miniony weekend spędziliśmy całą rodziną w Krakowie. W pierwszym dniu pobytu, niedługo po naszym przyjeździe do Krakowa, odwiedziliśmy naleśnikarnię znajdującą się nieopodal Rynku. Było popołudnie, pora obiadowa, chcieliśmy zjeść coś smacznego i w miarę szybko. Mój mąż zamówił dla siebie naleśniki po meksykańsku, natomiast my z córką naleśniki z brokułami, szynką i serem żółtym. Jak możesz się domyślić były tak pyszne, że postanowiłam je odtworzyć po swojemu. Tym razem córce podałam naleśniki bez szynki, natomiast my z mężem mieliśmy wędlinę wewnątrz naleśnika. Moje naleśniki wyszły nieco mniejsze niż te oryginalne z krakowskiej naleśnikarni, ale równie smaczne. Pamiętaj żeby dla niemowląt pominąć dodatek soli w przepisie, natomiast dla niemowląt i małych dzieci i podawać sklepowej szynki.

Naleśniki  nadziewane brokułami, serem i szynką

Naleśniki nadziewane brokułami, serem i szynką

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: NaleśnikiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

14

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

310

kcal

Perfekcyjne naleśniki z nadzieniem brokułowym z dodatkiem tartego żółtego sera i szynki. Wytrawne naleśniki na obiad lub kolacje.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • NALEŚNIKI
  • 4 4 jajka

  • 2 szklanki 2 mleka

  • 1 szklanka 1 wody

  • 2 szklanki 2 mąki pszennej

  • 2 łyżki 2 oleju (oraz dodatkowa niewielka ilość do smażenia)

  • szczypta soli*

  • FARSZ
  • 700 g 700 brokuła

  • 100 g 100 sera żółtego startego na tarce

  • 200 g 200 szynki w plasterkach*

Sposób przygotowania:

  • NALEŚNIKI
  • Do misy wbij jajka. Dodaj mleko, wodę, mąkę, olej oraz sól. Masę zmiksuj bardzo dokładnie bez pozostałości jakichkolwiek grudek. Odstaw na około 30 minut.
  • Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników. Nałóż na nią 2 krople oleju i rozsmaruj pędzelkiem kuchennym.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej niewielką porcję ciasta, trzymając za rączkę przekręcaj patelnię tak by rozprowadzić ciasto po całej jej powierzchni.
  • Naleśniki usmaż po obu stronach do lekkiego przyrumienienia. Po usmażeniu przerzuć na talerz, możesz układać jeden na drugim.
  • Przed smażeniem każdego kolejnego naleśnika ponownie nałóż na patelnię 2 krople oleju i rozprowadź pędzlem.
  • FARSZ
  • W garnku zagotuj wodę z niewielką ilością soli. Brokuła podziel na mniejsze różyczki, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu brokuł musi być naprawdę miękki.
  • Brokuła odcedź z wody, przełóż do głębokiego talerza i rozgnieć widelcem na niemalże papkę.
  • Każdego naleśnika nadziej brokułowym farszem, posyp tartym żółtym serem. Połóż plasterek szynki. Naleśnik zwiń w rulon.

Uwagi:

  • *dla niemowlaka koniecznie pomiń dodatek soli w przepisie
  • **dla niemowląt i małych dzieci do 3 roku życia nie zaleca się podawania wędliny sklepowej

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*