Uwielbiamy ciasta i zajadamy się nimi podczas uroczystości, imprez okolicznościowych i Świąt. Są wysokokaloryczne, ale kto na to zwraca uwagę, gdy stosy przepysznych placków piętrzą się na stole. Można wybierać i jeść do woli.
Jabłecznik czyli szarlotka
Do najbardziej ulubionych przez Polaków ciast i często pieczonych w domu należy jabłecznik. Placek z jabłkami nazywamy najczęściej szarlotką. Przygotowywany jest na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Lecz najważniejszymi składnikami szarlotki zawsze są jabłka i ciasto. Ciasto najczęściej kruche lub półkruche. Jest to wyrób cukierniczy, który swoje korzenie ma we Francji. Nazwa ciasta pochodzi od imienia księżnej Charlotte.
Pyszny polski sernik
Drugim typowo polskim i bardzo cenionym ciastem jest sernik. Sernik jest ciastem deserowym. Głównym składnikiem sernika tradycyjnego jest gruba warstwa sera z rodzynkami, skórką z pomarańczy i wanilią. Oraz cienki spód z ciasta półkruchego lub kruchego. Różne są rodzaje serników. Może to być sernik pieczony, albo sernik na zimno. Albo nawet sernik gotowany, który jest przepyszny.
Tradycyjny polski makowiec
Nie mniej znanym ciastem i często pieczonym w polskich domach jest makowiec. Zwany też struclą makową. Składa się z ciasta drożdżowego i masy makowej. Rozwałkowane cisto drożdżowe przekładane jest masą powstałą ze zmielonego maku, cukru lub miodu, oraz bakalii. Następnie zwijany jest w kształcie wałka i pieczony.
Lubiana i popularna karpatka
Karpatka, to jedno z najsmaczniejszych ciast. Można się nim delektować na okrągło i nigdy się nie znudzi. Nazwa ciasta pochodzi prawdopodobnie od Karpat. Karpatka jest wyrobem cukierniczym składającym się z dwóch placków zwanych blatami, które są przełożone kremem. Krem do karpatki może być różny, np. śmietankowy lub budyniowy. Blat dolny jest ciastem kruchym, a blat górny jest ciastem parzonym. Górny blat podczas pieczenia uzyskuje nierówną i pofałdowaną powierzchnię przypominającą góry.
Wszystkie te ciasta nie są najbardziej kaloryczne ze wszystkich znanych nam ciast. Ale są także dość kaloryczne. Posiadają taką samą liczbę kalorii. Na 100 gram makowca, sernika, szarlotki przypada 320 kalorii. A karpatka ma ich o 10 mniej.
Kaloryczność ciast jest różna. Dla porównania cisto stefanka w 100 gramach posiada 565 kalorii. Ciasto napoleonka 350 kalorii. A piernik 355 kalorii. Zapoznaj się z polecanymi przepisami, gdzie opisaliśmy także kaloryczność:
- Proste ciasto czekoladowe z jabłkami i kakao
- Ciasto porzeczkowe pod maślaną kruszonką
- Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
- Maślany mazurek wielkanocny z białą czekoladą
- Biszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami
- Szarlotka sypana – najprostszy jabłecznik świata
- Tarta z mascarpone i ciemnymi owocami leśnymi
- Puszysty sernik z rosą na kruchym maślanym spodzie
- Amerykańska szarlotka z maślaną kruszonką