My Polacy jak każdy naród mamy swoje przyzwyczajenia kulinarne. Sposób podawania potraw i ich dobór zwykle wynosimy z rodzinnych domów. Najwięcej u nas spożywa się potraw typowych dla rodzimej kuchni. Jednocześnie o ostatnich latach widać coraz większą chęć do eksperymentowania z kuchniami obcymi, co wynika z faktu, że Polacy dużo jeżdżą po świecie.
Dawniej w ogóle nie jadaliśmy na mieście, tylko wszystko było przyrządzane w domu. Dzisiaj do restauracji i barów chadzamy od czasu do czasu, niekiedy zamawiamy dania z dowozem oraz kupujemy coraz więcej potraw gotowych ze sklepów. Śniadania, inaczej niż jest to w Wielkiej Brytanii czy we Włoszech u nas nie są na słodko. Na początek dnia lubimy zjeść solidnie. Najczęściej jest to jajecznica albo kanapki z szynką, serem i warzywami plus herbata. Drugie śniadania są bardzo różne. Jedni jedzą owoc, inni jogurt czy serek homogenizowany. Typowy polski obiad składa się z dwóch dań. Na pierwsze zupa.
Najbardziej popularne to rosół, pomidorowa, krupnik i żurek. Na drugie danie kotlet, ziemniaki i surówka. Zamiast ziemniaków coraz częściej jest ryż albo kasza a w miejsce surówki pojawiają się szparagi, sałata lodowa, marynowane pieczarki czy warzywa z wody. Do obiadu ciągle lubimy pić własnoręcznie przygotowany kompot owocowy. Do obiadu niedzielnego podaje się także deser, którym jest domowe ciasto sernik albo makowiec.
Na kolację również lubimy zjeść coś konkretnego: smażone kiełbaski, bigos, gołąbki, pierogi ewentualnie coś ze sklepu np. pizza. Potrawy obce, które dobrze się u nas przyjmują to makarony z sosami, kebab, lasagne, risotto.