Przepis | Strona główna | Blog | Skarby natury. Szpinak i jego właściwości
Skarby natury. Szpinak i jego właściwości

Skarby natury. Szpinak i jego właściwości

Szpinak (Spinacia L.) obejmuje trzy gatunki, spośród których, znanym i uprawianym na całym świecie jest szpinak warzywny. Warzywo to pochodzi z terenów starożytnej Persji. Do Chin dotarł około 600 roku n.e. W XI wieku został sprowadzony do Hiszpanii, w XIV i XVII wieku uprawy rozpowszechniono w Japonii i Korei, w XVIII wieku stał się popularny w Europie.

Skarby natury. Szpinak i jego właściwości

Szpinak na świecie rozsławiły pod koniec XIX wieku, Siostry Miłosierdzia św. Wincentego a Paulo, misjonarki – pielęgniarki, które opiekowały się chorymi i ubogimi. Regularnie podawały rodzaj wywaru ze szpinaku, chorym pacjentom, którym po kuracji szpinakowej stan zdrowia się poprawiał.

Przed II wojną światową szpinak ponownie rozreklamowano. Amerykański Producent Szpinaku zapoczątkował z rozmachem kampanię reklamową szpinaku w puszkach, gdzie każdą konserwę zdobił wizerunek zdrowego chłopczyka. Reklama głosiła, że zdrowie i wygląd dziecko zawdzięcza szpinakowi. Przez lata panował pogląd, że aby nasze dzieci były zdrowe, powinny jeść szpinak.

Innym bohaterem reklamującym szpinak był Popeye, bohater komiksu i filmu animowanego. Popeye zyskuje siłę superbohatera za każdym razem, gdy zje puszkę szpinaku, który jest bogaty w żelazo. Okazało się jednak, że zawartość pierwiastka w szpinaku została zawyżona, przez błędnie postawiony przecinek w ułamku dziesiętnym. Badania wykazały, że nać pietruszki, buraki, orzechy, rośliny strączkowe, pestki dyni i słonecznika i wiele innych warzyw, są równie bogatym źródłem żelaza co szpinak.

W Polsce szpinak znany jest od średniowiecza, warzywo uważano za roślinny przysmak. Najczęstszymi odmianami w Polsce jest szpinak wiosenny i zimowy. Obecnie szpinak uprawiany jest w Azji, Europie, a także w obu Amerykach.

Topowe przepisy ze szpinakiem:

Szpinak to bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. W szpinaku znajdziemy witaminy A, C, D, E, K, oraz witaminy z grupy B – B1, B2, B3, B6, B12. Szpinak to bogactwo cennych pierwiastków takich jak potas, mangan, magnez, cynk, selen, żelazo, wapń, fosfor, sód, miedź. W liściach znajduje się kwas foliowy, kwas pantotenowy, a także antyoksydanty. Szpinak ma właściwości prozdrowotne, uznawany jest za jedno z najzdrowszych liściastych warzyw na świecie.

Właściwości lecznicze szpinaku

  1. Badania naukowe potwierdzają, że szpinak opóźnia procesy utraty pamięci, chroni przed Alzheimerem, a także chroni przed chorobą zwyrodnieniową układu nerwowego – Parkinsonem.
  2. Szpinak zawiera zeaksantynę oraz luteinę. Składniki te mają korzystny wpływ na zdrowie oczu (zapobiega zmętnieniu soczewki oka, hamuje proces obniżenia ostrości wzroku do dali i bliży).
  3. Szpinak w diecie chroni między innymi przed miażdżycą i przed rozwojem chorób nowotworowych (nowotwór pęcherza moczowego, prostaty, szyjki macicy, wątroby, okrężnicy, piersi, oraz nowotworami układu limfatycznego).
  4. Szpinak przyspiesza metabolizm, polecany jest osobom z nadwagą i na diecie odchudzającej.
  5. Błonnik pokarmowy znajdujący się w szpinaku wspomaga prawidłową pracę jelit.
  6. Zawarty w szpinaku potas i magnez obniża ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko chorób serca.
  7. Szpinak polecany jest kobietom w ciąży i osobom z anemią – pozytywny wpływ żelaza i folianów.
  8. Ma wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi i opóźnia procesy starzenia organizmu.
  9. Bogactwo witaminy K odgrywa ważną rolę w procesach krzepnięcia krwi, zapobiega krwotokom poza naczynia krwionośne, zapobiega obfitym miesiączkom.
  10. 100 gr szpinaku pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A (witamina rozpuszczalna w tłuszczach).
  11. Bogactwo przeciwutleniaczy powoduje zmniejszenie stresu oksydacyjnego (stres zwiększa ryzyko cukrzycy).
  12. Wchodzące w skład szpinaku witaminy z grupy B, cynk i selen mają korzystny wpływ na pracę tarczycy.

Szpinak wzbogaca smak potraw. To doskonały dodatek do drugiego dania, do zapiekanek, makaronów, naleśników, pierogów, sałatek, rolad, potraw ryżowych, koktajli, a także produkt do smacznej zupy szpinakowej z ziemniakami i jajkiem. Smakuje z owocami i różnymi rodzajami sera. Szpinak to warzywo bardzo popularne w kuchni włoskiej i kuchniach azjatyckich. Może być podawany na świeżo, smażony lub duszony. Smak i aromat szpinak zachowuje także w postaci mrożonki.

Szpinak – uwagi i ciekawostki

  1. Szpinak zawiera kwas szczawiowy, spożywany w nadmiarze prowadzi do powstania kamieni szczawianowych w nerkach (ilość bezpieczna dla zdrowia to nieprzekraczające 40-50 mg na dobę).
  2. Uważa się, że w diecie dzieci, do drugiego roku życia, oraz osób z przewlekłą chorobą nerek, nie powinny znajdować się warzywa bogate w kwas szczawiowy (szpinak, jarmuż).
  3. Szpinak to jeden z najczęstszych alergenów spożywczych.
  4. By zachować barwę zielonych liści, szpinak podczas duszenia należy skropić sokiem z cytryny.
  5. W średniowieczu artyści, zielony pigment ze szpinaku używali jako farbę lub tusz.
  6. Katarzyna Medycejska, królowa Francji, wprowadziła do codziennej diety, kuchni królewskiej
    szpinak, warzywo, które wzmacnia organizm i zapobiega chorobom.
  7. Szpinak znajduje się na 2 miejscu, po kapuście, listy najzdrowszych warzyw świata.
  8. Na pierwszym miejscu pod względem zawartości wody znajduje się ogórek 97%, na drugim szpinak 91%.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image