Przepis | Strona główna | Blog | Poradnik ProstePesto. Wino vs. potrawy
Poradnik ProstePesto. Wino vs. potrawy

Poradnik ProstePesto. Wino vs. potrawy

Dostęp do win z najdalszych zakątków świata powoduje, że coraz chętniej sięgamy po ten trunek, by urozmaicić pyszne danie i podkreślić jego smak. Przystępne ceny zachęcają równie mocno. Bez względu na pochodzenie, warto zapoznać się jednak z ogólnymi zasadami podawania wina z konkretnymi potrawami, co być może pomoże uniknąć ewentualnego faux pas.

Oczywiście, jeżeli wychodzimy z założenia, że zasady są po to, aby je łamać, to nie powinniśmy zbytnio przejmować się tym regulaminem. Natomiast jego znajomość pozwala cieszyć się wybitnym smakiem poszczególnych dań, wyzwalając ich najlepszy smak i aromat.

Do jakich potraw białe wino?

Białe wino, które tak de facto ma odcień żółci i brązu, to wino, które ma wielu zwolenników od tysięcy lat. Niezależnie od gatunku uchodzi raczej za delikatniejsze, w przeciwieństwie do wina czerwonego. Kolor uwarunkowany jest ilością kwasów fenelowych i ciemnieje wraz z dojrzewaniem. Białe wina półwytrawne powinno się podawać w wysokich przezroczystych kieliszkach.

Jeżeli zależy nam na tym, aby w spokoju delektować się winem, nie dominując przy tym całej potrawy, powinniśmy podawać je do jasnego mięsa, ryb, makaronów oraz grzybów. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku białych win wytrawnych, które będą idealnym dopełnieniem do mniej aromatycznych serów. Warto pamiętać, że każde wino, które długo leżakowało, należy postawić pionowo przed podaniem. W ten sposób osad opadnie na dno, a wino się wyklaruje.

Białe wino możemy serwować do:

Do jakich potraw czerwone wino?

Ciężkie czerwone wina są dobrym wyborem, jeżeli na naszym stole pojawi się czerwone mięso, tj. dziczyzna, wołowina, wieprzowina czy baranina oraz aromatyczne sery pleśniowe lub grzyby. Warto pamiętać, że czerwone wina podaje się w nieco wyższej temperaturze niż wina białe, tj. ok. 14-18 stopni.

Czerwone wina swój kolor zawdzięczają ciemnym winogronom, z których są wytwarzane i podobnie jak delikatne wina białe, bywają podawane w formie aperitifu.

Czerwone wino możemy serwować do:

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*