Za co kochamy naleśniki i najlepsze przepisy na naleśniki

Za co kochamy naleśniki i najlepsze przepisy na naleśniki

Żyję dość długo na tym świecie, niejedno gotowałem, niejednego karmiłem i niejedno jadłem. Jednak na swojej kulinarnej drodze nie spotkałem jeszcze nikogo, kto by powiedział “nie lubię naleśników”. I właśnie o naleśnikach chciałbym z drogimi czytelnikami porozmawiać w tym artykule. Zapraszam więc do dyskusji.

Za co kochamy naleśniki i najlepsze przepisy na naleśniki

Naleśniki to jedno z najprostszych i najszybszych dań. Oczywiście jest kilka sprawdzonych trików, sekretów kucharskich, które należy opanować aby stać się mistrzem naleśnikarstwa, lecz nawet mimo to jest to banalnie proste danie. Mówimy tu oczywiście o samych plackach, gdyż farsz do naleśników to oddzielna kwestia i może być tak skomplikowany, że przerośnie nawet największego szefa kuchni. Dlatego też przedstawiamy naleśnikowe FAQ czyli najczęściej zadawane pytania.

Czym są naleśniki?

Naleśnik to nic innego jak placek ciasta naleśnikowego usmażony na patelni. Ciasto na naleśniki składa się z mąki, mleka, wody, jajek, soli i tłuszczu (według różnych przepisów oleju bądź masła). Ciasto na bazie wymienionych składników należy wymieszać a następnie usmażyć na patelni. Albo w naszej ulubionej cienkiej formie albo w grubszej czyli po amerykański.

Jakie są rodzaje naleśników?

W powyższym akapicie wspomniano o grubości naleśników. I to właśnie ze względu na grubość naleśników wyróżniamy dwa główne podziały. Cienkie i amerykańskie. Nasze cienkie naleśniki najczęściej są zwijane bądź składane z farszem w środku a amerykańskie układane są w postaci torcika czyli jeden na drugim.

Jak składać / zwijać naleśniki?

Najczęściej spotykaną formą składania naleśników jest ich zwijanie w rulon. Farsz wkładamy do środka (smarujemy środek farszem) a następnie zwijamy w ciasny rulonik. Spotkać też można się ze składaniem w ćwiartkę, czyli farsz dajemy na jedną ćwiartkę naleśnika bądź smarujemy równomiernie a następnie składamy naleśnik na pół i jeszcze raz na pół.

Jakie są dania podobne do naleśników?

Jest kilka innych dań spokrewnionych bliżej lub dalej z naleśnikami. Warto wymienić tutaj gofry, które robi się z bardzo podobnego do naleśnikowego ciasta. Wymienić można też racuchy, czyli ciasto naleśnikowe z kawałkami owoców. Wspomnieć można też o naszych polskich krokietach, czyli naleśnikach obtoczonych w bułce tartej i usmażonych na patelni.

Jaki farsz do naleśników?

Naleśniki mogą być przygotowane na słodko albo na wytrawnie lub z mięsem. Najpopularniejszym nadzieniem naleśników jest niezmiennie dżem i ser biały. Wśród naleśników na słodko możemy spotkać się także z nadzieniem z nutelli, owoców, jogurtów, serków itd. Wśród nadzień wytrawnych i mięsnych spotykamy nadzienie ze szpinaku, potrawki z kurczaka, po meksykańsku itd.

Sprawdzone przepisy na naleśniki:

Sprawdzone przepisy na naleśniki na słodko

Sprawdzone przepisy na naleśniki mięsne i wytrawne

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*